Karotis arter bypass cerrahisi orta dönem sonuçlarının incelenmesi
Review of mid-term outcomes of carotid artery bypass surgery
- Tez No: 995082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERK ÖZKAYNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karotis arter hastalığı, karotis arter by-pass, karotis endarterektomi, serebrovasküler olay, restenoz, Carotid artery disease, carotid artery bypass, carotid endarterectomy, cerebrovascular event, restenosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, karotis arter by-pass cerrahisinin orta dönem sonuçlarının incelenmesi ve elde edilen bulguların karotis endarterektomi ile karşılaştırılarak, karotis arter by-pass cerrahisinin bu hasta grubunda güvenli ve etkili bir seçenek olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 2011 Ocak - 2022 Aralık tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karotis arter hastalığı tanısı ile cerrahi işlem uygulanmış 801 olgu dahil edilmiştir. Vertebral arter oklüzyonu olan, aynı seansta farklı bir operasyon uygulanan hastalar ve iki yıldan uzun süre takip edilemeyen ve tıbbi kayıtlarına ulaşılamayan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara ait demografik veriler ile postoperatif döneme ilişkin klinik bilgiler hastane kayıtlarından elde edilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, 801 olgunun 255'i (%31.8) kadın ve 546'sı (%68.2) erkek, olguların yaş ortalaması 67.62±8.99 yıl olarak bulunmuştur. Olguların %42.6'sına by-pass, %57.4'üne endarterektomi operasyonu yapılmıştır. Uygulanan by-pass ve endarterektomi işlemlerine göre oluşturulan iki grup karşılaştırılmıştır. Post-op dönemde, endarterektomi uygulanan olgularda restenoz görülme oranı (%7.8), by-pass yapılan olgulardan (%2.6) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0.003; p<0.05). Aynı şekilde endarterektomi uygulanan olgularda SVO görülme oranı (%3.3), by-pass yapılan olgulardan (%0.6) anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0.003; p<0.05). Grupların sağkalım oranları Log Rank test ile değerlendirildiğinde iki grup arasında SVO-free sağ kalım oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p:0.089; p>0.05). Sonuç: Karotis endarterektomi güncel kılavuzlarda altın standart tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir ancak anatomik olarak zorlayıcı lezyonlarda veya restenoz vakalarında karotis arter by-pass cerrahisi karotis endarterektomiye güvenli ve uygulanabilir bir alternatif yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the mid-term outcomes of carotid artery bypass surgery and to determine whether carotid artery bypass surgery is a safe and effective treatment option for this patient group by comparing the results with carotid endarterectomy. Materials and Methods: This retrospective study included 801 patients who underwent surgical intervention for carotid artery disease at Bağcılar Training and Research Hospital between January 2011 and December 2022. Patients with vertebral artery occlusion, those who underwent a different surgical procedure in the same session, and patients who could not be followed for more than two years or whose medical records were unavailable were excluded from the study. Demographic data and postoperative clinical information of the included patients were obtained from hospital records and analyzed. Results: Of the 801 cases, 255 (31.8%) were female and 546 (68.2%) were male, with a mean age of 67.62 ± 8.99 years. Bypass surgery was performed in 42.6% of the cases, while 57.4% underwent endarterectomy. The two groups formed according to the type of procedure (bypass vs. endarterectomy) were compared. In the postoperative period, the rate of restenosis was significantly higher in cases who underwent endarterectomy (7.8%) compared with those who underwent bypass surgery (2.6%) (p = 0.003; p < 0.05). Similarly, the incidence of cerebrovascular events (CVE) was significantly higher in the endarterectomy group (3.3%) than in the bypass group (0.6%) (p = 0.003; p < 0.05). When survival rates were evaluated using the logrank test, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of CVE-free survival (p = 0.089; p > 0.05). Conclusion: Although carotid endarterectomy is accepted as the gold standard treatment in current guidelines, carotid artery bypass surgery represents a safe and feasible alternative to carotid endarterectomy in anatomically challenging lesions or in cases of restenosis.