Lojistik performans endeksi ile ekonomik özgürlük ve büyüme ilişkisi: BRICS-T ülkeleri örneği
The relationship between logistics performance index and economic freedom and growth: Example of BRICS-T countries
- Tez No: 995081
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA ARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelişme ekonomisi, Makroekonomi, Sabit panel lojistik kestirim, Development economics, Macroeconomy, Fixed panel logistic regression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bütün toplumlar, yaşam standartlarını yükseltmek ve refah düzeylerini artırmak amacıyla ekonomik büyümenin sağlanıp sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesini temel hedef olarak benimsemektedirler. Lojistik performansı ve ekonomik özgürlükler, ekonomik büyüme sürecinde birbirini tamamlayan önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. Etkin lojistik altyapısı, üretimden tüketiciye kadar olan mal ve hizmet akışını hızlandırarak maliyetleri düşürmekte ve ticaret hacmini artırmaktadır. Bu durum, ülkelerin küresel piyasalara entegrasyonunu güçlendirirken, ekonomik faaliyetlerin verimliliğini artırmaktadır. Öte yandan, ekonomik özgürlükler, bireylerin mülkiyet haklarının güvence altında olması, girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi ve devlet müdahalesinin sınırlanması yoluyla yatırımların güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu önemden hareketle bu çalışmada 2007-2023 dönemi BRICS-T ülkelerinde lojistik performans endeksi, ekonomik özgürlük endeksi ve ekonomik büyüme arasındaki nedensel ve kısa dönemli ilişkiler analiz edilmektedir. Çalışmanın ekonometrik analizine yönelik elde edilen sonuçları, ekonomik özgürlük ile lojistik performans göstergelerindeki iyileşmelerin kişi başına gelir artışını desteklediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
All societies adopt economic growth and its sustainable continuation as a fundamental goal in order to raise living standards and increase prosperity. Logistics performance and economic freedoms stand out as important factors that complement each other in the economic growth process. An effective logistics infrastructure accelerates the flow of goods and services from production to the consumer, thereby reducing costs and increasing trade volume. This strengthens countries' integration into global markets while increasing the efficiency of economic activities. On the other hand, economic freedoms ensure that investments take place in a secure environment by guaranteeing individuals' property rights, supporting entrepreneurial activities, and limiting state intervention. Based on this importance, this study analyzes the causal and short-term relationships between the logistics performance index, economic freedom index, and economic growth in BRICS-T countries during the 2007-2023 period. The results obtained from the econometric analysis of the study reveal that improvements in economic freedom and logistics performance indicators support per capita income growth.