Electric motor design principles: Comparative analysis and experimental validation of 9-6 and 6-4 pmsm configurations for high-efficiency circulator pump
Elektrik motor tasarım prensipleri: Yüksek verimlilikli sirkülatör pompası için 9-6 ve 6-4 pmsm konfigürasyonlarının karşılaştırmalı analizi ve deneysel doğrulaması
  1. Tez No: 995110
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KOZAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ULAŞ BELDEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akım kontrolü, Alternatif akım motorları, DC motor, Doğrusal kontrol, Doğrusal olmayan kontrol, Elektrik motorları, Çıkış geri besleme kontrolu, Alternative current motors, Linear control, Nonlinear control, Electric motors, Output feedback control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Literatürde çeşitli motor türlerinin tasarımı, imalatı, modellenmesi ve kontrolü ile ilgili birçok farklı kaynak bulunmaktadır [1], [2], [3]. Kalıcı Mıknatıslı Senkron (PMS) Motorlar, son zamanlarda hem günlük pratik kullanım amaçlı hem de akademik çalışmalarda araştırmaların ilgisini çeken motor türlerinden biridir. Bu tezin amacı PMS motorlarının matematiksel modellenmesi ve matematik model sonucuna göre imalat ve devreye alınmasıdır. Model kurulumundan dolayı amaç, uygun kontrol yöntemleri kullanılarak PMS motorunun hem simülasyon ortamında hem de gerçek zamanlı uygulamada hız, konum ve tork kontrolü amacıyla kontrol edilmesidir. Hız, konum ve tork kontrolü gibi çeşitli kontrol uygulamalarında motoru kontrol etmek için etkili kontrol yöntemleri elde etmek amacıyla PMS motorunun matematik modeli ve denklemi kullanılacaktır. Pratik uygulamalar için, kontrol yöntemlerini gerçek zamanlı olarak uygulayacak uygun bir mikro denetleyici programlanacaktır. Performansı simülasyon ortamı için elde edilen performanslarla test edilecektir.
Özet (Çeviri)
There are many different sources in the literature regarding the design, manufacturing, modeling, and control of various motor types [1], [2], [3]. Permanent Magnet Synchronous (PMS) Motors are one of the motor types that have recently attracted the attention of research both for daily practical use and in academic studies. The aim of this thesis is the mathematical modeling of PMS motors and their manufacturing and commissioning according to the mathematical model results. Due to the model setup, the aim is to perform performance measurements of the PMS motor both in a simulation environment and in real-time application using appropriate control methods. For performance control, the model and equation of the PMS motor will be used along with control methods to control the motor. Performance measurements in practical applications will be tested with the performances obtained in the real-time simulation environment.