Yenidoğan yoğun bakımda yatmakta olan prematüre bebeklerde PIOMI(preterm bebek oral motor girişimi) masajı ve kanguru bakımı uygulamalarının emme gücü ve hastanede yatış süresi üzerine etkisi
The effect of PIOMI(prematüre infant optimal massage intervention) massage and kangaroo care applications on suck power and hospitalization duration in premature babies hospitalized in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 995191
  2. Yazar: MELEK ÇELİKGÖVDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KÜRTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, Oral motor gelişim, PIOMI masajı, Kanguru bakımı, Oral beslenmeye geçiş, Yatış süresi, Premature infant, Oral motor intervention, Kangaroo care, Feeding readiness, Suck strength, Length of stay
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prematüre bebeklerde oral motor fonksiyonların yetersizliği, oral beslenmeye geçişi geciktirerek hastanede yatış süresini uzatmakta ve klinik iyileşmeyi olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakımda izlenen prematüre bebeklerde PIOMI masajı ve kanguru bakımının emme gücü ve hastanede yatış süresine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel olarak yürütülen araştırma, Şubat–Temmuz 2025 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, araştırma kriterlerine uyan toplam 60 prematüre bebek oluşturmuş olup bebekler bilgisayar tabanlı randomizasyon ile Kanguru Bakım Grubu (n=30) ve PIOMI Masajı Grubu (n=30) olarak iki girişim grubuna ayrılmıştır. Girişimler her iki grupta da günde 1 kez, 10 gün süreyle uygulanmıştır. Emme gücü ve oral beslenmeye hazır bulunuşluk düzeyleri T-POFRAS ölçeği ile bazal (T0) ve her seans sonrası 10 gün boyunca değerlendirilmiştir. Hastanede yatış süresi tıbbi kayıtlar üzerinden takip edilmiştir. Veriler parametrik/non-parametrik uygun testlerle karşılaştırılmış, p<0.05 anlamlılık düzeyi olarak alınmıştır. Bulgular: Her iki girişimin de T-POFRAS puanlarını zamana bağlı olarak anlamlı düzeyde artırdığı saptanmıştır. Ayrıca müdahale gruplarının taburculuk sürelerinin standart bakıma kıyasla daha kısa olduğu görülmüştür. PIOMI masajı uygulanan bebeklerde emme performansı artışının daha hızlı seyrettiği; kanguru bakımında ise fizyolojik stabilite ve davranışsal regülasyonun klinik iyileşmeyi destekleyerek yatış süresini kısalttığı belirlenmiştir. Girişimlerin her ikisinin de oral beslenmeye geçiş sürecini klinik olarak hızlandırdığı, taburculuk kriterlerinin daha erken sağlandığı görülmüştür. Sonuç: Kanguru bakımı ve PIOMI masajı, prematüre bebeklerde oral motor fonksiyonların gelişmesini ve beslenme yeterliliğini artırarak hastanede yatış süresini azaltan, güvenli ve uygulanabilir girişimlerdir. Kanıtlar doğrultusunda bu uygulamaların YYBÜ rutin bakım protokollerine entegre edilmesi önerilmektedir. Hemşirelerin bu girişimlerde aktif rol üstlenmesi, gelişimsel bakımın kalitesini artırarak prematüre bebeklerin klinik sonuçlarına önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Feeding difficulties are prevalent among premature infants due to immature oral motor skills, leading to delayed transition to oral feeding and prolonged hospitalization. This study aimed to evaluate the effects of Preterm Infant Oral Motor Intervention (PIOMI) and Kangaroo Care on suck strength and hospitalization duration in premature infants hospitalized in the neonatal intensive care unit. Method: This randomized controlled experimental study was conducted between February and July 2025 in the Neonatal Intensive Care Unit of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital. The sample comprised 60 premature infants, randomized into the Kangaroo Care Group (n=30) and PIOMI Group (n=30) using a computer-generated allocation method. Both interventions were performed once daily for 10 consecutive days. Suck performance and oral feeding readiness were assessed using the T-POFRAS Scale at baseline and after each session. Hospital length of stay was obtained from medical records. Data were analyzed using appropriate statistical tests with a significance level of p<0.05. Results: Both interventions significantly improved oral feeding readiness and suck performance over time. Infants who received the interventions demonstrated earlier achievement of clinical feeding competence and shorter hospitalization compared with those receiving standard care. PIOMI yielded a more rapid improvement in oral motor coordination, whereas Kangaroo Care contributed substantially to physiological stability and behavioral regulation, supporting faster overall recovery. Conclusion: PIOMI massage and Kangaroo Care are safe and effective interventions that enhance oral motor development, facilitate earlier transition to oral feeding, and reduce hospitalization duration in premature infants. Routine integration of these evidence-based approaches into neonatal care protocols is strongly recommended to optimize clinical outcomes. The active participation of neonatal nurses plays a key role in ensuring intervention fidelity and improving developmental care practices.