Preeklamptik gebelerde tübüler hasarın idrarda alanin-aminopeptidaz enzimi ölçülerek araştırılması
Investigating tubular lesion in preeclamsia by measuring urinary alanine aminopepticase
- Tez No: 99525
- Danışmanlar: PROF.DR. BANU ÖNVURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: normal gebe, preeklamptik gebe, idrarda alanin- amino peptidaz, N-asetil-beta-D-glukozaminidaz alkalen fosfataz, gama- glutamil transferaz, kreatinin, normal pregnancy, preeclamptic pregnancy, urinary alanine aminopeptidase, N-acetyl-beta-D-glucosaminidase, alkaline phosphatase, gamma- glutamyltransferase, creatinine
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Preeklamptik gebelerde tübüler hasarın idrarda alanin-amino peptidaz enzimi ölçülerek araştırılması. Bu çalışmada; 40 normal ve 40 preeklamptik gebeden alınan porsiyon idrarda, üriner enzimlerden alanin-amino peptidaz (AAP), N-asetü-beta-D-glukozaminidaz (NAG), alkalen fosfataz(ALP), gama-glutamil transferaz (GGT) ile kreatinin gibi parametreler incelenmiştir. Preeklamptik gebelerde normal gebelere göre, araştırılan tüm parametrelerde belirgin artış gözlenmiştir. (p=0.000) Bulunan değerler, sağlıklı gebelerde; AAP için 3.0+3.41,AAP/ gram kreatinin için 42.72+4.13, NAG için 3.07+ 3.41, kreatinin için 0.07+0.008, NAG/ gram kreatinin için 43.12+3.14, GGT için 37.90+5.47, ALP için 44.62+5.60 olarak bulunmuştur. Bu değerler preeklamptik gebelerde ise AAP için 69.80+6.94, AAP/ gram kreatinin için 347.80+35.22, NAG için 86.20+8.6, kreatinin için 0.20+0.021, NAG/ gram kreatinin için 427.85+31.45, GGT için 445.42+38.52, ALP için 205.07+18.78'dir. Preeklampsi riski taşıyan gebeler için, hatta tüm gebeler için, gebeliklerinin ilk aylarından başlayarak düzenli aralarla, preeklampsiye gidişin erken yakalanması amacı ile tansiyon ölçümü, idrarda protein arama ve ödem muayenesi yanında, idrarda hassas tübüler hasar markerleri olan enzimler de ölçülmelidir.Belki de klasik üçlüden ikisinin pozitifliğinden önce enzimler ön haberci olabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigating tubular lesion in preeclampsia by measuring urinary alanine aminopeptidase. In this study urinary enzymes alanine aminopeptidase (AAP), N-acetyl-beta-D- glukozaminidase (NAG), alkaline phosphatase (ALP) and gamma-glutamyltransferase and creatinine were measured in spot urine samples from 40 healthy and 40 preeclamptic pregnant women. Significant increases were noted for all parametres in preeclamptic cases when compared with those in healthy pregnancies (p=0.000). Our findings for healthy pregnant women were AAP 3.0+3.41, AAP/ gram creatinine 42.72+4.13, NAG 3.07+3.41, creatinine 0.07+0.008, NAG/ gram creatinine 43.12 + 3.14, GGT 37.90+5.47, ALP 44.62+5.60 and for preeclamptic women AAP 69.80+6.94, AAP/ gram creatinine 347.80+35.22, NAG 86.20+8.6, creatinine 0.20+0.021, NAG/ gram creatinine 427.85+31.45, GGT 445.42+38.52, ALP 205+18.78. For those pregnancies at risk of developing preeclampsia (even for all pregnancies) tubulary dysfunction marker enzymes should be included in the routine controls of pregnant women besides protein in urine, edema and hypertension starting from early pregnancy months urinary enzymes might increase before the two of the classical triad become positive and serve as early markers for preeclampsia.