Nöroblastoma hücre hattında hurma 'Phoenix Dactylifera' bitki eksraktınıntümör ilişkili CA-IX protein düzeyi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of date palm 'Phoenix Dactylifera' plant extract ontumor-associated CA-IX protein level in neuroblastoma cell line
  1. Tez No: 995307
  2. Yazar: LAMYAA IBRAHIM MOHAMMED SULTANAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZENSOY GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Anticancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Bilim Dalı
Özet
Nöroblastom, çocuklarda en sık görülen ekstrakraniyal solid tümördür. Karbonik anhidrazlar, genellikle aktif bölgelerinde çinko iyonu bulunduran ve karbondioksitin geri dönüşümlü hidrasyonunu katalize eden metaloenzimlerdir (CO₂ + H₂O ⇋ HCO₃⁻ + H⁺). Ancak bazı CA sınıfları farklı metal iyonları kullanabilir veya metal kofaktör bulunmaksızın da aktif kalabilir. Hipoksi koşullarında artan bir α-karbonik anhidraz izoformu olan CA IX, tümörle ilişkili bir hücre yüzeyi glikoproteini olarak hem katalitik hem de katalitik olmayan işlevleriyle tümör mikroçevresinin asidik ortamına uyumu kolaylaştırır ve kanser progresyonunu destekler. Arecaceae familyasına ait olan Phoenix dactylifera (hurma meyvesi), dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Polifenol açısından zengin özütlerinin in vitro çalışmalarda kardiyoprotektif, immünomodülatör, antiinflamatuvar, antiobezite, antidiyabetik ve antitümör etkiler gösterdiği, ayrıca hücre proliferasyonunu inhibe edip apoptozu indüklediği bildirilmiştir. Bu bulgular, hurmanın çok yönlü biyolojik faydalarını desteklemektedir. Bu çalıĢmada, Phoenix dactylifera'dan elde edilen fenolik bileşiklerin ve özütlerin SH-SY5Y nöroblastoma hücre hattı üzerindeki sitotoksik etkileri farklı konsantrasyonlarda incelenecektir. Ayrıca P. dactylifera özütünün CA IX enzimiyle etkileşimi araştırılarak, SH-SY5Y hücrelerinde CA IX düzeyleri üzerindeki etkisi değerlendirilecektir. Bu araştırmanın amacı, hurmanın beyin tümörlerine karşı potansiyel antikanser özelliklerini ortaya koymak ve terapötik etkinliğine bilimsel dayanak sağlamaktır. Bu çalışma, etanolik hurma ekstraktı ve ticari alınan hurma ekstraktının nöroblastoma hücrelerinde karbonik anhidraz aktivitesini inhiba ettiğini ve AZA ya kıyasla daha sitotoksik etki göstererek çoklu mekanizmalar üzerinden antikanser potansyal taşıdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Neuroblastoma is the most common extracranial solid tumor in children. Carbonic anhydrases are metalloenzymes that catalyze the reversible hydration of carbon dioxide (CO₂ + H₂O ⇋ HCO₃⁻ + H⁺), typically using zinc at their active site. However, some classes can utilize other metal ions or remain active in the absence of a metal cofactor. CA IX, an α-carbonic anhydrase upregulated under hypoxic facilitates adaptation to the acidic tumor microenvironment and promotes cancer progression via both catalytic and non-catalytic functions as a tumor-associated cell- surface glycoprotein. Phoenix dactylifera (date fruit), from the Arecacae family, is a globally consumed fruit. In vitro studies of its polyphenol-rich extracts demonstrate cardioprotective, immunomodulatory, anti-inflammatory, anti-obesity, and anti- diabetic effects, as well as antitumor potential, including induction of apoptosis and inhibition of cell growth, supporting its diverse health benefits. This study investigates the cytotoxic effects of phenolic compounds and extracts from Phoenix dactylifera on the SH-SY5Y neuroblastoma cell line at varying concentrations. It also examines the interaction between P. dactylifera extract and CA IX to assess the extract's impact on CA IX enzyme levels in SH- SY5Y cells. The study aims to demonstrate the potential anticancer properties of dates against brain tumors and provide scientific support for their therapeutic effectiveness. This study demonstrated that ethanolic date palm extract and commercially obtained date extracts inhibites carbonic anhydrase activity in neuroblastoma cells and exhibits a more prononouced cytotoxic effect than acetazolamide, suggesting an anticancer potential mediatted through multiple mechanisms.