Şizofreni tanılı hastaların yakınlarının ruh sağlığı okuryazarlığı ve hasta yakınları gözünden hastaların toplumsal işlevsellikleri
Mental health literacy of relatives of individuals diagnosed with schizophrenia and the social functioning of patients from the perspective of their caregivers
- Tez No: 995434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYCANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı hemşireliği, toplumsal işlevsellik, ruh sağlığı okuryazarlığı, şizofreni tanılı hastalar, şizofreni tanılı hastaların yakınları, Mental health nursing, social functioning, mental health literacy, patients diagnosed with schizophrenia, relatives of patients diagnosed with schizophrenia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, şizofreni tanılı hastaların yakınlarının Ruh Sağlığı Okuryazarlığı (RSO) ve hasta yakınları gözünden hastaların toplumsal işlevselliği ilişki nicel, kesitsel ve betimsel tarama modeli kullanılarak incelenmiştir. Örneklem hesaplamasıyla 143 birey hedeflenmiş 150 katılımcıyla çalışma tamamlanmıştır. Veriler SPSS programı ile tahlil edilmiştir. Katılımcılara ait tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış, ölçek puanlarının olağan dağılım göstermesi nedeniyle analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA, değişkenler arasındaki ilişkiler için ise Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmadan tespit edilen bulgular, RSO seviyesinin yaş, eğitim, çalışma durumu ve yaşanılan çevreye göre açık biçimde farklılaştığını göstermiştir. RSO seviyesi, çalışan, eğitim seviyesi yüksek ve kentsel yerleşimlerde yaşayan bireylerde daha yüksek oranda görülmekte; öte yandan yaş arttıkça RSO seviyesi düşmektedir. Medeni durum, cinsiyet ya da hastalığı ilk fark eden kişi gibi etkenlerin belirgin bir etkisi tespit edilmemiştir. Ayrıca, hasta yakınlarının yüksek RSO puanları ile hastaların toplumsal işlevselliği arasında pozitif yönde bir bağlantı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between the Mental Health Literacy (MRL) of relatives of patients diagnosed with schizophrenia and the social functioning of the patients from the perspective of their relatives using a quantitative, cross-sectional, and descriptive survey model. The sample size was 143 individuals, and the study was completed with 150 participants. Data were analyzed using SPSS. Descriptive statistics for participants were calculated, and parametric tests were used in the analyses due to the normal distribution of scale scores. Independent samples t-tests and one-way ANOVA were used for comparisons between groups, and Pearson correlation analysis were used to assess the relationships between variables. The findings from the study showed that RSA levels clearly differ according to age, education, employment status, and residential environment. RSA levels are higher in individuals who are employed, have a higher education level, and live in urban areas; however, RSA levels decrease with age. No significant effects were found for factors such as marital status, gender, or who first noticed the disease. Furthermore, a positive correlation was found between high RSA scores in relatives and patients' social functioning.