Genioplastide kullanılan titanyum plaklar ve rezorbe olabilen plakların stabilite ve stres dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stability and stress distributions of titanium and resorbable plates used in genioplasty by finite element analysis
- Tez No: 995435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR SANCAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Genioplasti, Ortognatik cerrahi, Rezorbe olabilen plak, Titanyum plak, Genioplasty, Orthognathic surgery, Resorbable plate, Titanium plate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı genioplastide titanyum plak ve rezorbe olabilen plakların stabilitelerini ve stres karşısında oluşturdukları tepkileri sonlu elemanlar analizi yöntemiyle kıyaslamak ve rezorbe olabilen plakların genioplastide uygulanabilirliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma kapsamında mandibula modeline 5 mm'lik ilerletme genioplastisi uygulanmış, osteotomi hattı sonrasında üç farklı materyal (titanyum, self reınforced poli- l/dl laktik asit (SR-P(L/DL)LA), hidroksi apatit içerikli poli-l laktik asit (HA-PLLA)) ve iki farklı plak tasarımı (düz plak, genioplasti plağı) kullanılarak toplam altı adet sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Model -1'de; Orta hattın sağına ve soluna toplam 2 adet 1mm kalınlıkta 4 delikli titanyum düz plak ve 8 adet 2x7 mm titanyum mini vida ile, Model-2'de; Orta hattın sağına ve soluna toplam 2 adet 1mm kalınlıkta 4 delikli rezorbe olabilen SR-P(L/DL)LA(70/30) düz plak, 8 adet 2x7 mm rezorbe olabilen SRP( L/DL)LA(70/30) mini vida ile, Model-3'de; Orta hattın sağına ve soluna toplam 2 adet 1mm kalınlıkta 4 delikli rezorbe olabilen HA-PLLA düz plak ve 8 adet 2x7 mm rezorbe olabilen HA-PLLA mini vida ile, Model-4'de; 6 delikli 1mm kalınlıkta titanyum genioplasti plağı ve 6 adet 2x7 mm titanyum mini vida ile, Model-5'de; 6 delikli 1mm kalınlıkta rezorbe olabilen SR-P(L/DL)LA(70/30) genioplasti plağı ve 6 adet 2x7 mm rezorbe olabilen SR-P(L/DL)LA(70/30) mini vida ile, Model-6'da; 6 delikli 1mm kalınlıkta rezorbe olabilen HA-PLLA genioplasti plağı ve 6 adet 2x7 mm rezorbe olabilen HA-PLLA mini vida ile segmentlerin fiksasyon işlemini gerçekleştirdik. 3D modelleme Blender yazılımında, meshleme ve analiz işlemleri ise sırasıyla Altair HyperMesh ve Altair OptiStruct programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Modeller üzerinde von Mises stres dağılımları, deplasman değerleri ve gerilme noktaları incelenmiştir. Bulgular: Yapılan analizlerde tüm plak sistemlerinin kemiğe aktardıkları stres ve deplasman miktarları açısından fizyolojik sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. En çok deplaman miktarı SR-P(L/DL)LA genioplasti plağında en az deplasman miktarı ise titanyum düz plak modelinde gözlenmiştir. En yüksek von Mises stres değeri titanyum düz plak modelinde en az von Mises stres değeri ise SR-P(L/DL)LA genioplasti plak modelinde gözlenmiştir. En yüksek gerilme ve sıkışma stres değerleri SR-P(L/DL)LA genioplasti plak modelinde izlenmiştir. Plak tasarımı bakımından düz plaklar, daha kontrollü stres dağılımı sağlamış olup genioplasti plaklarınaa göre daha az deplasman değerleri göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada, titanyum plakların yüksek mekanik mukavemet sağladığı ve osteotomi hattında daha düşük deplasman değerleri oluşturduğu belirlenmiştir. Ancak titanyumun rijit yapısı (elastik modülünün yüksek olması), uzun vadede kemikte atrofiye neden olabilir. Rezorbe olabilen plaklar ise elastik modüllerinin kemiğe yakın olması ve zamanla rezorbe olarak yükü kademeli şekilde kemiğe aktarmaları sayesinde daha fizyolojik bir stres dağılımı sağlamaktadır. Bu sistemler arasında HA-PLLA plaklar, SRP( L/DL)LA'ya kıyasla daha düşük stres ve deplasman değerleriyle öne çıkmıştır. Ayrıca düz plak tasarımları, stres dağılımı ve stabilite açısından genioplasti plaklarına göre daha etkilidir. Bu bulgular doğrultusunda, rezorbe olabilen düz plak-vida fiksasyon sistemlerinin, hem biyomekanik uyum hem de fizyolojik stres yönetimi açısından tercih edilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the stability and stress responses of titanium and resorbable plates used in genioplasty using the finite element analysis method, and to evaluate the applicability of resorbable plates in this surgical context. Material and Method: Within the scope of the study, a 5 mm anterior advancement genioplasty was performed on a mandibular model. Following the osteotomy line, six different finite element models were created using three different materials (titanium, self-reinforced poly-L/DL-lactic acid [SR-P(L/DL)LA], and hydroxyapatite-reinforced poly-L-lactic acid [HA-PLLA] and two different plate designs (straight plate, genioplasty plate): Model-1: Fixation was achieved using two 4-hole 1 mm thick titanium straight plates (one on each side of the midline) and eight 2×7 mm titanium mini screws. Model-2: Two 4-hole 1 mm thick resorbable SR-P(L/DL)LA (70/30) straight plates and eight 2×7 mm resorbable SR-P(L/DL)LA (70/30) mini screws. Model-3: Two 4-hole 1 mm thick resorbable HA-PLLA straight plates and eight 2×7 mm resorbable HA-PLLA mini screws. Model-4: A 6-hole 1 mm thick titanium genioplasty plate and six 2×7 mm titanium mini screws. Model-5: A 6-hole 1 mm thick resorbable SR-P(L/DL)LA (70/30) genioplasty plate and six 2×7 mm resorbable SR-P(L/DL)LA (70/30) mini screws. Model-6: A 6-hole 1 mm thick resorbable HA-PLLA genioplasty plate and six 2×7 mm resorbable HA-PLLA mini screws. 3D modeling was performed using Blender software, and meshing and analysis were conducted using Altair HyperMesh and Altair OptiStruct programs, respectively. von Mises stress distributions, displacement values, and stress concentration points were examined on the models. Results: The analyses revealed that all plate systems transferred stress and displacement to the bone within physiological limits. The highest amount of displacement was observed in the SR-P(L/DL)LA genioplasty plate model, while the lowest displacement was observed in the titanium straight plate model. The highest von Mises stress value was found in the titanium straight plate model, and the lowest was in the SRP( L/DL)LA genioplasty plate model. The highest tensile and compressive stress values were observed in the SR-P(L/DL)LA genioplasty plate model. Regarding plate design, straight plates provided a more controlled stress distribution and exhibited lower displacement values compared to genioplasty plates. Conclusion: In this study, titanium plates were found to provide high mechanical strength and to result in lower displacement values at the osteotomy site. However, the rigid nature of titanium (due to its high elastic modulus) may lead to bone atrophy in the long term. Resorbable plates, on the other hand, offer a more physiological stress distribution owing to their elastic modulus being closer to that of bone and their ability to gradually transfer load to the bone as they degrade. Among these systems, HA-PLLA plates demonstrated lower stress and displacement values compared to SR-P(L/DL)LA. Furthermore, flat plate designs were found to be more effective than genioplasty plates in terms of stress distribution and stability. Based on these findings, we recommend the use of resorbable flat plate-screw fixation systems due to their superior biomechanical compatibility and physiological stress management.