Pandemi öncesi, pandemi dönemi ve pandemi sonrası bankacılık sektörünün etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of banking sector efficiency before the pandemic, during the pandemic and after the pandemic
- Tez No: 995640
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, Pandemi, Finansal rasyolar, Sermaye yeterliliği, Kârlılık rasyoları, İşletme giderleri, Banking sector, Pandemic, Financial ratios, Capital adequacy, Profitability ratios, Operating expenses, Operational expenses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, pandemi sonrası (2022–2024), pandemi dönemi (2020–2021) ve pandemi öncesi (2017–2019) süreçlerde Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli, yerli (özel) ve kamu bankalarının finansal performansları ile verimlilik düzeylerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın temel hedefi, pandeminin bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve kriz dönemlerinin sektör dinamiklerini ne ölçüde değiştirdiğini değerlendirmektir. Analizlerde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veritabanından elde edilen bilgiler kullanılmış ve Dönem Net Kârı (Zararı) (Milyon TL), Ortalama Toplam Aktifler / Ortalama Toplam Personel Sayısı (Bin TL), İşletme Giderleri / Ortalama Toplam Aktifler (%), Ücret, Komisyon ve Bankacılık Hizmetleri Gelirleri / Toplam Gelirler (%), Dönem Net Kârı (Zararı) / Ortalama Toplam Aktifler (%) ve Sermaye Yeterliliği Standart Rasyosu gibi temel finansal rasyolar dikkate alınmıştır. Analiz sonuçları, bazı normallik testlerinde p değerlerinin belirlenen anlamlılık düzeyinin altında olmasına rağmen, rasyo verilerinin ekonomik ve kesinleşmiş nitelikte olması nedeniyle parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğunu göstermiştir. Bulgular, pandemi sonrası, pandemi dönemi ve pandemi öncesi süreçler ile banka türleri açısından; İşletme Giderleri / Ortalama Toplam Aktifler (%), Dönem Net Kârı / Ortalama Toplam Aktifler (%) ve Sermaye Yeterliliği Standart Rasyosu gibi rasyolarda anlamlı farklılıkların bulunduğunu ortaya koymuştur. Pandemi sonrası dönemde kârlılık ve sermaye yeterliliği göstergelerinde artış gözlenmiş; bu göstergeler açısından özellikle yabancı bankaların, özel ve kamu bankalarına kıyasla daha yüksek bir performans sergilediği belirlenmiştir. Ücret, Komisyon ve Bankacılık Hizmetleri Gelirleri / Toplam Gelirler (%) rasyosu yalnızca banka türüne göre farklılık göstermiş; yabancı bankalar bu göstergede yerli özel ve kamu bankalarına göre daha düşük seviyelerde performans sergilemiştir.Ortalama Toplam Aktifler / Ortalama Toplam Personel Sayısı ve Kar-Zarar Dönem Net Kârı (Zararı) rasyoları pandemi sonrası dönemde artış göstermiş, ancak banka türleri ve etkileşimler açısından anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Bu sonuçlar, kriz ve olağanüstü durumlar karşısında bankaların verimlilik göstergelerinin dönemsel olarak değişkenlik gösterebileceğini ortaya koymakta ve yabancı bankaların kriz dönemlerinde daha yüksek performans sergilediğini, kamu bankalarının bazı göstergelerde daha düşük performans gösterdiğini, özel bankaların ise ara konumda yer aldığını göstermektedir. Araştırma bulguları, bankaların stratejik planlama, risk yönetimi ve performans değerlendirme süreçleri için önemli bir çerçeve sunmaktadır ve pandemi sonrası dönemde sektörde toparlanma kapasitesinin ve verimlilik iyileştirme potansiyelinin bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the financial performance and efficiency levels of foreign-owned, domestic (private), and public banks operating in Turkey during the post-pandemic (2022–2024), pandemic (2020–2021), and pre-pandemic (2017–2019) periods. The main objective of the research is to reveal the effects of the pandemic on the banking sector and to evaluate the extent to which crisis periods have changed the sector's dynamics. The analyses utilize data obtained from the Banking Regulation and Supervision Agency database, and key financial ratios such as Net Profit (Loss) for the Period (Million TL), Average Total Assets / Average Total Number of Personnel (Thousand TL), Operating Expenses / Average Total Assets (%), Wage, Commission and Banking Services Income / Total Income (%), Net Profit (Loss) for the Period / Average Total Assets (%), and Capital Adequacy Standard Ratio are considered. The analysis results showed that although the p-values in some normality tests were below the determined significance level, the use of parametric tests was appropriate due to the economic and finalized nature of the ratio data. The findings revealed significant differences in ratios such as Operating Expenses / Average Total Assets (%), Net Profit for the Period / Average Total Assets (%), and Capital Adequacy Standard Ratio across post-pandemic, pre-pandemic, and bank types. An increase in profitability and capital adequacy indicators was observed in the post-pandemic period; it was determined that foreign banks, in particular, performed better than private and public banks in terms of these indicators. The Fee, Commission and Banking Services Income / Total Income (%) ratio differed only according to bank type; Foreign banks performed worse than domestic private and public banks in this indicator. The Average Total Assets / Average Total Number of Personnel and Net Profit (Loss) ratios increased in the post-pandemic period, but no significant change was observed in terms of bank types and interactions. These results reveal that banks' efficiency indicators can vary periodically in the face of crises and emergencies, showing that foreign banks performed better during crisis periods, public banks performed worse in some indicators, and private banks were in an intermediate position. The research findings provide an important framework for banks' strategic planning, risk management, and performance evaluation processes and reveal that the sector has recovery capacity and efficiency improvement potential in the post-pandemic period.