Ters Yüz Öğrenme Modelinin 7. sınıf öğrencilerinin canlılarda üreme, büyüme ve gelişme ünitesindeki başarılarına ve fen bilimleri dersine yönelik kaygılarına etkisi
The effect of the Flipped Classroom Model on the achievement of 7th grade students in the organism growth and reproduction unit and their anxiety towards science course
  1. Tez No: 995655
  2. Yazar: RABİA ERGİN KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme Modeli, fen eğitimi, fen eğitiminde kaygı düzeyleri, Flipped Learning Model, science education, anxiety levels in science education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Tezin temel amacı Ters yüz öğrenme modeli esas alınarak öğrencileri merkeze alarak fen derslerindeki konu kapsamında olan Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme ünitesini Ters yüz öğrenme modelini kullanıp uygulayarak başarılarındaki değişimin belirlenmesidir. Aynı zamanda Ters yüz öğrenme modelinin Fen Bilimleri dersine olan kaygı düzeyi değişikliğinin ölçülmesidir. Araştırma İstanbul ilinde bulunan 7.sınıf düzeyinde öğrenim gören 66 öğrencinin katılımıyla bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir.. Araştırma bir deney (n=33) ve kontrol grubuyla (n=33) uygulanmıştır. Deney grubunda Ters Yüz Öğrenme Modeli uygulanırken, kontrol grubunda öğretim süreci mevcut öğretim programı ve ders kitabı doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırma kapsamında toplanan bilgiler, Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme Başarı Testi, Fen Bilimleri Dersine Yönelik Kaygı ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşler aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen nicel veriler, SPSS paket program aracılığıyla çözümlenmiştir. Analiz sürecinde aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış; Shapiro-Wilk normallik testi, bağımsız örneklemler için T-testi ve Levene's Testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise tanımlayıcı içerik analizi yöntemi esas alınmıştır. Veri analizi sürecinde çeşitli kodlar geliştirilmiştir. Tanımlayıcı içerik analizi kapsamında elde edilen nitel veriler, bu yöntemin ilkeleri doğrultusunda analiz edilmiştir. Veri analizi sürecinde çeşitli kodlar geliştirilmiştir. Tanımlayıcı içerik analizinde oluşturulan bu kodlar önce belirli kategoriler altında toplanmış, ardında bu kategorilerden yola çıkarak temalar oluşturulmuştur. Araştırmanın bulguları, başarı düzeyleri açısından deney grubunun kontrol grubuna kıyasla daha yüksek değerlere sahip olduğu göstermektedir. Araştırma sonuçları ters yüz öğrenme modelinin öğrenciler üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Uygulama sürecince yer alan etkinlikler öğrenciler tarafından genel olarak olumlu bulunmuş, ayrıca bu uygulamaların fen bilimleri dersine yönelik kaygı düzeylerinde değişime yol açtığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to determine the changes in academic achievement in the Reproduction, Growth, and Development unit of science lessons, which is a subject covered by science lessons, by applying the flipped learning model, with students as the central focus. It also aims to measure the change in anxiety levels towards science lessons under the flipped learning model. The research was conducted in a public school in Istanbul with the participation of 66 7th-grade students. The study was conducted with an experimental group (n=33) and a control group (n=33). The flipped learning model was applied in the experimental group, while the teaching process in the control group was carried out in accordance with the existing curriculum and textbook. The data collected within the scope of the research were obtained through the Reproduction, Growth, and Development Achievement Test, the Science Anxiety Scale, and semi-structured interviews. The quantitative data obtained within the scope of the research were analyzed using the SPSS software package. In the analysis process, arithmetic mean and standard deviation values were calculated; Shapiro-Wilk normality test, independent samples T-test and Levene's Test were used. The qualitative data obtained were examined using the descriptive content analysis method. Various codes were developed during the data analysis process. These codes created in descriptive content analysis were first grouped under specific categories, and then themes were created based on these categories. The findings of the research show that the experimental group had higher achievement levels compared to the control group. The research results show that the flipped learning model had positive effects on students. The activities included in the application process were generally found to be positive by the students, and it was also determined that these applications led to a change in anxiety levels towards science lessons.