İltihabi periodontal hastalıklarda dişeti oluğu sıvısı ve dişeti dokusunda interlökin-4, interlökin-8, interlökin-10 düzeylerinin tayini
Designation of the gingival crevicular fluid and gingival tissue levels of interleukin-4, interleukin-8, interleukin-10 in inflammatory periodontal diseases
  1. Tez No: 99576
  2. Yazar: ESER TEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EZEL BERKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalıklar, interlökin-4, interlökin-8, interlökin- 10, Periodontal diseases, interleukin-4, interleukin-8, interleukin-10
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Tepe, E., İltihabı periodontal hastalıklarda dişeti oluğu sıvısı ve dişeti dokusunda interlökin-4, interlökin-8 ve interlökin-10 düzeylerinin tayini, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara 2001. Anti-enflamatuar etkileri ile iltihabi yanıtı düzenleyen interlökin (IL)-4 ve IL-10, nötrofillerin enflamasyon sahasına toplanmasını sağlayan ve fonksiyonlarını artıran pro-enflamatuar bir sitokin olarak düşünülen IL-8'in makrofajlar ve nötrofiller tarafından üretimini engellemektedir. Dişeti dokusunun iltihaba verdiği yanıt veya gingivitisin periodontitise dönüşümünde IL-4, IL-8, IL-10 arasındaki iletişim ve dengenin rol aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda dişeti oluğu sıvısında (DOS) ve dişeti dokusunda IL-4, IL-8, IL-10 düzeylerinin araştırılması ve klinik indekslerle korelasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 28 erişkin periodontitisli (EP), 20 erken başlayan periodontitisli (EBP), 24 gingivitisli hasta ile periodontal açıdan sağlıklı 20 birey dahil edildi. Periodontitisli gruplardan tedavi öncesi DOS örnekleri, klinik indeksler ve periodontal cerrahiler esnasında doku örnekleri elde edilirken; gingivitisli grupta ise başlangıç tedavisinin sitokin seviyelerine etkilerini incelemek için başlangıç tedavisi öncesi ve 4-6 hafta sonrası klinik indeksler, DOS örnekleri alındı. DOS IL-4, IL-8, IL-10 düzeyleri (total miktar ve konsantrasyon) ve doku ekstraktlarından elde edilen IL-4, IL-8 ve IL-10 seviyeleri ELISA ile değerlendirildi. DOS IL-4 total miktar ve konsantrasyon düzeyi EP grubunda kontrol, gingivitis, EBP grubuna göre; EBP grubunda kontrol ve gingivitis gruplarına göre; gingivitis grubunda ise kontrol grubuna göre anlamlı oranda düşük olduğu görüldü. DOS IL-10 total miktarı EBP ve EP gruplarında kontrol ve gingivitis gruplarına göre düşük saptanırken; DOS IL-10 konsantrasyon düzeyi ise EBP ve EP gruplarında kontrol ve gingivitis gruplarına göre, gingivitis grubunda ise kontrol grubuna göre anlamlı oranda düşük olarak tespit edildi. DOS IL-8 total miktar düzeyi gingivitis grubunda EP, EBP, kontrol gruplarına göre; DOS IL-8 konsantrasyonu ise kontrol ve gingivitis gruplarında EP, EBP gruplarına göre anlamlı olarak yüksek olduğu izlendi. Doku IL-4 düzeyinin kontrol grubunda EP ve EBP gruplarına kıyasla anlamlı oranda yüksek olduğu; doku IL-10 düzeyinin EP grubunda EBP grubuna göre yüksek olduğu; doku IL-8 düzeyinin ise kontrol grubunda EP ve EBP gruplarına kıyasla yüksek olduğu tespit edildi. Gingivitis grubunda DOS IL-4 total miktar ve konsantrasyon düzeyi ile IL-10 total miktar ve konsantrasyon düzeyinin başlangıç tedavisi sonrasında artığı; IL-8 total miktarının ise düştüğü saptandı. Ortalama klinik indeks değerleri ile DOS ve doku IL-4, IL-8, IL-10 düzeyleri arasında genellikle zayıf korelasyon olduğu gözlendi. Çalışmamızın sonuçları IL-4, IL-10'un periodontal hastalıkların yıkım mekanizmalarında önemli rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tepe E., Designation of the gingival crevicular fluid and gingival tissue levels of interleukin-4, interleukin-8, interleukin-10 in inflammatory periodontal diseases, Hacettepe University Health Sciences Institude PhD Thesis in Periodontology, Ankara 2001. Interleukin (IL)-8 which provides recruitment of neutrophils to inflammation region and increases their function during phagocytosis is considered as pro-inflammatory cytokine. The production of IL-8 from macrophages and neutrophils is inhibited by IL-4, IL-10 which influence the immune response by their anti inflammatory effects. To define the effect of the balance and the communication between IL-4, IL-8, IL-10 on the inflammatory response of gingiva or on the transition from gingivitis to periodontitis we aimed to search the gingival crevicular fluid (GCF) and gingival tissue levels of IL-4, IL-8, IL- 10. We also planned to examine the correlation between these cytokine levels and clinical indices. 28 patients with adult periodontitis (AP), 20 patients with early onset periodontitis (EOP), 24 patients with gingivitis and 20 periodontaily healthy individuals participated to the study. From periodontitis patients clinical indices and GCF samples were taken preoperative^ and gingival tissue samples were obtained during surgeries. To examine the effect of initial treatment to cytokine levels in gingivitis clinical indices and GCF samples were taken before and after initial treatment. GCF IL-4, IL-8, IL-10 levels (total amount, concentration) and IL-4, IL-8, IL-10 levels obtained from gingival tissue extracts were evaluated by ELISA. In AP group GCF total amount and concentration levels were found significantly lower than EOP, gingivitis, control groups; in EOP group IL-4 levels were also significantly lower than gingivitis and control groups; also IL-4 levels detected in gingivitis group were significantly lower than control. GCF concentration and total amount of IL-10 in AP and EOP groups were significantly lower than gingivitis groups. In addition concentration level of IL-10 in gingivitis was significantly lower than control group. The GCF total amount levels of IL-8 in gingivitis group was detected significantly higher than AP, EOP and control groups. Also GCF concentration level of IL-8 in AP, EOP groups was found significantly lower than gingivitis and control groups. The tissue level of IL-4 in control group was significantly higher than AP, EOP groups. IL-10 tissue level in AP group was significantly higher than EOP group. In control group IL-8 tissue level was significantly higher than both AP and EOP groups. After initial treatment in gingivitis group GCF levels of IL-4, IL-10 increased significantly but GCF total amount of IL-8 level decreased significantly. Weak correlations were obtained among GCF-tissue levels of IL-4, IL-8, IL-10 and clinical indices. Our results indicated that IL-4, IL-10 play important role in the immune responses of tissue destruction mechanisms in periodontal diseases.