Hastanelerde olumlu çalışma ortamı ölçeğinin geliştirilmesi ve hemşirelikte olumlu çalışma ortamının bireysel ve takım performansı ile ilişkisi
Developing the positive work environment scale in hospitals and the relationship of positive work environment with individual and team performance in nursing
- Tez No: 995855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Performans, hastaneler, hemşireler, olumlu çalışma ortamı, ölçek geliştirme, takım performansı, Hastane hemşireleri, Yönetici hemşireler, Hospitals, individual performance, nurses, positive work environment, scale development, team performance, Nursing staff-hospital, Nurse administrators
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
İki aşamadan oluşan bu araştırmadaki birinci aşamanın amacı, sağlık profesyonellerinin olumlu çalışma ortamı algılarının belirlenmesinde kullanılmak üzere Hastanelerde Olumlu Çalışma Ortamı Ölçeği'nin (HOÇOÖ) geliştirilmesi, ikinci aşamanın amacı ise hemşirelikte olumlu çalışma ortamının bireysel ve takım performansı ile ilişkisini belirlemesidir. Araştırmanın birinci aşaması metodolojik tasarımda gerçekleştirilmiş olup evrenini İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesi hastanesi, bir kamu üniversitesi hastanesi ve üç kamu eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan toplam 5100 sağlık profesyoneli oluşturdu (N=5100). Araştırmanın örneklemini gelişigüzel örnekleme yöntemi ile 1062 sağlık profesyoneli (nAFA=530, nDFA=532) oluşturdu. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri için iki ayrı örneklemde geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılan ölçek, toplamda 50 madde ve 9 alt boyuttan oluştu. Ayrıca, ölçeğin yapıya ilişkin varyansın %65,09'unu açıkladığı, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu bulundu. Araştırmanın ikinci aşaması, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda olup evrenini İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesi hastanesi, bir kamu eğitim araştırma hastanesi ve bir şehir hastanesinde çalışan 1900 hemşire (N=1900), örneklemini ise gelişigüzel örnekleme yöntemi ile ulaşılan 550 hemşire (n=550) oluşturdu. Yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edilen modelin kabul edilebilir uyum gösterdiği, hemşirelerin olumlu çalışma ortamı algısının takım performanslarını ve hemşirelerin takım performanslarının bireysel performanslarını anlamlı ve pozitif etkilediği saptandı. Fakat, olumlu çalışma ortamının hemşirelerin bireysel performansları üzerinde doğrudan etkisi saptanmadı. Aracılık rolü incelendiğinde ise, olumlu çalışma ortamının hemşirelerin bireysel performansları üzerindeki etkisinde takım performansının tam aracılık rolü olduğu bulundu. Bu araştırma, Hastanelerde Olumlu Çalışma Ortamı Ölçeği'nin geliştirilerek sağlık profesyonellerinin olumlu çalışma ortamı algılarını inceleyen ilk çalışmadır. Ölçek, sağlık profesyonellerinin çalışma ortamı algılarının değerlendirilmesinde ve disiplinlerarası karşılaştırılmasında kullanılabilir. İkinci aşamada elde edilen sonuç, hemşirelerin çalışma ortamlarının geliştirilmesinin takım performanslarını doğrudan, bireysel performansı da dolaylı yoldan artırmada etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The first phase of this two-stage study aimed to develop the Positive Work Environment Scale in Hospitals (PWESH) for use in assessing health professionals' perceptions of a positive work environment, while the second phase aimed to determine the relationship between a positive work environment in nursing and individual and team performance. The first phase of the study employed a methodological design, and its population consisted of a total of 5,100 health professionals working in one foundation university hospital, one public university hospital, and three public training and research hospitals in Istanbul (N=5,100). The sample comprised 1,062 health professionals selected using a convenience sampling method (nEFA=530, nCFA=532). Validity and reliability analyses were conducted on two separate samples for exploratory and confirmatory factor analyses, resulting in a scale consisting of 50 items and 9 subdimensions. In addition, the scale was found to explain 65.09% of the variance related to the construct and to be a valid and reliable measurement tool. The second phase of the study employed a cross-sectional and correlational design. Its population consisted of 1,900 nurses working in one foundation university hospital, one public training and research hospital, and one city hospital in Istanbul (N=1,900), and the sample comprised 550 nurses reached through convenience sampling (n=550). The model tested using structural equation modeling demonstrated acceptable fit indices. The findings indicated that nurses' perceptions of a positive work environment had a significant and positive effect on team performance, and that nurses' team performance had a significant and positive effect on individual performance. However, no direct effect of a positive work environment on nurses' individual performance was identified. Mediation analysis revealed that team performance had a full mediating role in the effect of a positive work environment on nurses' individual performance. This study is the first to develop the Positive Work Environment Scale for Hospitals and to examine health professionals' perceptions of a positive work environment. The scale can be used to assess health professionals' perceptions of their work environment and to facilitate interdisciplinary comparisons. The results obtained in the second phase indicate that improving nurses' work environments has a direct effect on team performance and an indirect effect on individual performance.