Bitkisel yağ esaslı emülsiyonların hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of vegetable oil-based emulsions
- Tez No: 996191
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DELİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Emülasyon, Emülgatörler, Kenevir, Emulation, Emulgators, Hemp
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Daha sonra doldurulacaktEndüstriyel kenevir, tüm bileşenleri açısından ekonomik konsepte sahip değerli bir bitkidir. Kenevir tohumu yağı da ekonomik açıdan önemli bir ham maddedir. Ancak kenevir yağında ki yüksek doymamış yağ asitleri içeriği nedeniyle, suda çözünürlüğünün düşük olmasına ve kimyasal kararsızlığa yol açmakta bu da sonuçta zayıf biyo yararlanıma sebep vermektedir. Bu nedenden dolayı kenevir yağı esaslı emülsiyonların hazırlanması önemlidir Bu çalışma kapsamında kenevir çekirdeği yağı, zeytinyağı ve çörek otu yağı kullanılarak, üç farklı yağ oranına (%5, %10 ve %15) sahip su bazlı emülsiyonlar hazırlanmıştır. Emülsiyonların hazırlanması sürecinde Span 80, Polisorbat 60, Polisorbat 80, monodigliserid gibi farklı emülgatörlerden ve sakkarozdan yararlanılmıştır. Hazırlanan emülsiyonların karakterizasyonu amacıyla emülsiyon stabilitesi, kremalaşma indeksi, zeta potansiyel, damlacık boyutu dağılımı, FTIR spektrumları ve renk parametreleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, yağ türü, yağ oranı ve kullanılan emülgatör tipinin emülsiyonların fizikokimyasal ve reolojik özellikleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlarda yağ ve emülgatör tipinin zeta potansiyeli ve partikül boyutunu belirgin şekilde etkilediğini göstermiştir. Polisorbat 80 içeren ve sakkaroz bulunmayan sistemler daha küçük partikül boyutu ve daha yüksek elektrostatik stabilite görülmüştür. Kenevir yağı–zeytinyağı kombinasyonları, diğer sistemlere kıyasla daha homojen emülsiyon yapıları oluşturmuştur. EAI değerleri emülgatör tipi ve yağ fazı kompozisyonuna bağlı olarak değişmiş, Span80–polisorbat sistemleri daha yüksek emülsiyon aktivitesi sağlamıştır. İkili yağ sistemlerinde KY–ZY emülsiyonları, KY–ÇY' ye kıyasla daha yüksek ve daha stabil EAI değerleri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır.Industrial hemp is a valuable plant with an economic value for all its components. Hemp seed oil is also an economically important raw material. However, the high content of unsaturated fatty acids in hemp oil leads to low water solubility and chemical instability, which ultimately leads to poor bioavailability. Therefore, the preparation of hemp oil-based emulsions is important. In this study, water-based emulsions with three different oil concentrations (5%, 10%, and 15%) were prepared using hemp seed oil, olive oil, and black cumin oil. In the preparation of emulsions, different emulsifiers such as Span 80, Polysorbate 60, Polysorbate 80, monodiglyceride, and sucrose were used. To characterize the prepared emulsions, emulsion stability, creaming index, zeta potential, droplet size distribution, FTIR spectra, color parameters were evaluated. The findings showed that oil type, oil concentration, and the type of emulsifier used had a decisive effect on the physicochemical and rheological properties of the emulsions. The results showed that the type of oil and emulsifier significantly affected the zeta potential and particle size. Systems containing polysorbate 80 and lacking sucrose exhibited smaller particle sizes and higher electrostatic stability. Hemp oil-olive oil combinations formed more homogeneous emulsion structures compared to other systems. EAI values varied depending on the emulsifier type and oil phase composition, with Span80-polysorbate systems providing higher emulsion activity. In binary oil systems, KY-ZY emulsions showed higher and more stable EAI values compared to KY-ÇY.