Islamic finance in Cambodia: Challenges and opportunities
Kamboçya'da İslami finans: Zorluklar ve fırsatlar
  1. Tez No: 996257
  2. Yazar: AIZAS LY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Bankacılık, Economics, Finance, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Kamboçya, Finansal Kapsayıcılık, Şeriat'a Uyumlu Finans, ASEAN, Islamic Finance, Cambodia, Financial Inclusion, Shariah-compliant Finance, ASEAN
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Katılım Bankacılığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İslami finansın Kamboçya'daki potansiyel rolünü, erken gelişimini şekillendiren zorluklar, fırsatlar ve sosyo-ekonomik koşulları inceleyerek araştırmaktadır. İslami finans küresel olarak büyümesine rağmen, Kamboçya henüz resmi bir Şeriat'a uyumlu sistem getirmemiş olup, bu durum birçok Müslüman'ın inançlarıyla uyumlu finansal hizmetlere erişememesine neden olmaktadır. Bu araştırma, paydaş bakış açılarını, kurumsal kısıtlamaları ve Malezya, Endonezya ve Tayland gibi ASEAN bağlamlarından çıkarılan dersleri analiz ederek bu boşluğu ele almaktadır. Bir tekafül temsilcisi, bir Müslüman topluluk lideri ve bir akademisyen olmak üzere üç kilit bilgilenden alınan yarı yapılandırılmış yazılı mülakatlar kullanılarak nitel bir desen benimsenmiş ve bu veriler ikincil kaynaklarla desteklenmiştir. Bulgular, iç güçlü ve zayıf yönler ile dış fırsat ve tehditleri değerlendirmek üzere bir SWOT analizi çerçevesinde incelenmiştir. Sonuçlar, İslami finansın uygulanabilirliğini destekleyen güçlü toplum talebi, etik motivasyon ve güvene dayalı ağlar olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, düzenleyici bir çerçevenin bulunmaması, düşük kamuoyu farkındalığı, sınırlı uzmanlık ve Şeriat'a göre yönetilen kurumların eksikliği gibi önemli engeller devam etmektedir. Finansal kapsayıcılık, kırsal ekonomik sektörler ve bölgesel iş birliği alanlarında fırsatlar mevcut olup, dış tehditler arasında düzenleyici belirsizlik ve küçük pazar büyüklüğü yer almaktadır. Çalışma, İslami finansın Kamboçya için uygulanabilir ve alakalı olduğu, ancak ilerleme kaydedebilmesi için düzenleyici açıklık, kurumsal taahhüt, kapasite geliştirme ve bölgesel ortaklıklar gerekeceği sonucuna varmaktadır. Bu araştırma, Müslüman olmayan çoğunluğa sahip ekonomilerdeki İslami finans literatürünün sınırlı olmasına katkıda bulunmakta ve etik ve kapsayıcı finansmanla ilgilenen politika yapıcılar ve finansal kurumlar için pratik içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Islamic finance has grown rapidly globally, particularly in Muslim-majority countries, while non-Muslim countries continue to face significant challenges. This study explores the potential role of Islamic finance in Cambodia by examining the challenges, opportunities, and socio-economic conditions shaping its early development. It also addresses the existing knowledge gap by analysing stakeholder perspectives and drawing lessons from relevant ASEAN experiences. A qualitative research design was employed, using semi-structured written interviews with three key informants: a takaful representative, a Muslim community leader, and an academic, supported by secondary sources. The findings were analysed using a SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) framework. The results show community demand, ethical motivation that support the feasibility of Islamic finance. However, major obstacles remain, including the absence of a regulatory framework, low public awareness, limited expertise and the lack of Shariah-governed institutions. Opportunities exist in financial inclusion, rural economic sectors and regional cooperation, while external threats include regulatory uncertainty and a small market size. The study concludes that Islamic finance is feasible and relevant for Cambodia but will require regulatory clarity, institutional engagement, capacity building and regional partnerships to advance. This research contributes to the limited literature on Islamic finance in non-Muslim-majority economies and offers practical insights for policymakers and financial institutions interested in ethical and inclusive finance.