Türkiye'de kadınların askerlik kariyerine ilişkin tutumları ve beklentileri
Attitudes and expectations of women towards military career in Turkey
  1. Tez No: 996512
  2. Yazar: GÖRKEM YILDIZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Askerlik, Beklenti, Kadın, Kariyer, Tutum, Military Service, Expectation, Women, Career, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Türkiye'de askerlik kariyerine yönelik girişimleri ve planlamaları olan 18-21 yaş aralığındaki genç kadınların askerlik mesleğine yönelik tutum, algı ve beklentilerini nitel bir yaklaşımla analiz ederek bu kariyer yolunun geleneksel bariyerler ile modern profesyonelleşme arzusu arasındaki dinamik çatışma alanını ortaya koymaktadır. Nitel veri analiz yazılımı aracılığıyla yapılan analizler sonucunda kadınların askerliği sadece ekonomik bir uğraş değil vatanseverlik, sosyal statü ve bireysel güçlenme sağlayan sembolik bir onur sahası olarak kodladıkları ancak bu idealist motivasyonların karşısında erkek mesleği algısı toplumsal önyargılar ve aile-özel yaşam dengesi gibi ciddi sosyolojik engellerle karşılaştıkları saptanmıştır. Medya temsillerinin ve başarılı kadın rol modellerin mesleğe yönelik ilgiyi normalleştirici bir etkisi olduğu görülürken katılımcıların geleceğe dair ihtiyatlı bir iyimserlik taşıdıkları ve orduda kadın varlığının artması için liyakat odaklı, şeffaf ve cinsiyet eşitliğini gözeten yapısal reformların zorunluluğunu vurguladıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma Türkiye'de kadınların askerlik kariyerine yönelik ilgisinin her geçen gün rasyonel ve profesyonel bir zemine kaydığını bu ilginin kalıcı bir istihdama dönüşmesi için ise sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmayıp kültürel kodların ve kurumsal imajın liyakat temelinde yeniden inşa edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study qualitatively analyzes the attitudes, perceptions, and expectations of young women aged 18-21 in Turkey who have initiatives and plans for a military career, revealing the dynamic conflict between traditional barriers and the desire for modern professionalization in this career path. Analyses conducted using qualitative data analysis software revealed that women view military service not merely as an economic endeavor, but as a symbolic field of honor providing patriotism, social status, and individual empowerment. However, these idealistic motivations are met with significant sociological obstacles such as the perception of it as a male profession, societal prejudices, and the need to balance family life. While media representations and successful female role models appear to have a normalizing effect on interest in the profession, participants exhibit cautious optimism about the future and emphasize the necessity of merit-based, transparent, and gender-equal structural reforms to increase the presence of women in the military. In conclusion, this study shows that women's interest in military careers in Turkey is increasingly shifting towards a rational and professional basis. However, for this interest to translate into sustainable employment, legal regulations alone are insufficient; cultural codes and institutional image must be rebuilt on a merit-based foundation.