EEG dalga analizi ile anestezik ajan titrasyonu: Postoperatif derlenmeyi iyileştirir mi?
Anesthetic agent titration with EEG wave analysis: Does it improve postoperative recovery?
  1. Tez No: 996671
  2. Yazar: ŞEYMA ÇELİK SAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KARARMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, Genel Anestezi, Yaşlı, Postoperatif Deliryum, Fonksiyonel Derlenme, Electroencephalography, Anesthesia, General, Aged, Postoperative Delirium, Recovery of Function
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Kugler EEG analiz yöntemi ile yapılan anestezi indüksiyonu ve idamesinin, konvansiyonel anestezi yönetimine kıyasla postoperatif derlenme kalitesi ve postoperatif deliryum (POD) üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, gözlemsel ve eğitim öncesi–sonrası tasarımındaki bu çalışmaya, elektif cerrahi geçiren 65 yaş ve üzeri 180 hasta dahil edildi. Eğitim öncesi dönemde konvansiyonel anestezi uygulanan hastalar Grup I'i, eğitim sonrası Kugler EEG analizi rehberli anestezi uygulanan hastalar Grup II'yi oluşturdu. Grup I'de propofol indüksiyonu kilo bazlı dozlarla, Grup II'de ise ham EEG dalga paternleri hedeflenerek titre edildi. İntraoperatif hemodinamik veriler, BIS değerleri, burst supresyon süreleri ve vazopressör ihtiyacı kaydedildi. Birincil sonlanım olan postoperatif derlenme kalitesi QoR-15 ile, ikincil sonlanım olan deliryum Nu-DESC ile, servise çıkma uygunluğu Modifiye Aldrete ve farkındalık Modifiye Brice skoru ile değerlendirildi. Bulgular: Postoperatif derlenme kalitesi Grup II'de Grup I'e göre anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı. POD insidansı ve Nu-DESC skorları erken postoperatif dönemde Grup I'de anlamlı olarak daha yüksekti. Düşük erken dönem BIS değerleri, uzun anestezi süresi ve düşük eğitim düzeyi POD ile ilişkili bulundu. Grup II'de propofol dozu, burst supresyon süreleri ve vazopressör ihtiyacı anlamlı olarak daha düşüktü. Grup I'de indüksiyon sonrası BIS ve ortalama arter basıncı değerlerinde anlamlı bir düşüş izlendi. Modifiye Aldrete skoru ≥9'a ulaşma süresi Grup II'de anlamlı olarak daha kısa bulundu. Hiçbir hastada intraoperatif farkındalık gelişmedi. Sonuç: Yaşlı hastalarda Kugler EEG analizine dayalı anestezi yönetimi, daha düşük anestezik dozlarla hemodinamik stabiliteyi koruyarak postoperatif derlenme kalitesini artırmakta ve erken POD riskini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of anesthesia induction and maintenance guided by the Kugler EEG analysis method on postoperative recovery quality and postoperative delirium (POD), compared with conventional anesthesia management. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational, before–after study included 180 patients aged ≥65 years undergoing elective surgery. Patients who received conventional anesthesia management during the pre-training period constituted Group I, whereas those who received Kugler EEG analysis-guided anesthesia after training constituted Group II. In Group I, propofol induction was administered using weight-based dosing, while in Group II, propofol was titrated according to targeted raw EEG waveform patterns. Intraoperative hemodynamic parameters, BIS values, burst suppression durations, and vasopressor requirements were recorded. The primary outcome, postoperative recovery quality, was assessed using the QoR-15 questionnaire; the secondary outcome, delirium, was evaluated using the Nu-DESC scale. Readiness for ward transfer was assessed using the Modified Aldrete Score, and intraoperative awareness was evaluated using the Modified Brice questionnaire. Results: Postoperative recovery quality was significantly higher in Group II compared with Group I. The incidence of POD and Nu-DESC scores were significantly higher in Group I during the early postoperative period. Low early BIS values, prolonged anesthesia duration, and low educational level were found to be associated with POD. Propofol dose, burst suppression durations, and vasopressor requirements were significantly lower in Group II. In Group I, a significant decrease in BIS values and mean arterial pressure was observed after induction. The time to reach a Modified Aldrete score ≥9 was significantly shorter in Group II. No cases of intraoperative awareness were detected. Conclusion: In elderly patients, anesthesia management based on Kugler EEG analysis improves postoperative recovery quality and reduces the risk of early POD while maintaining hemodynamic stability with lower anesthetic doses.