Türkiye'de dijitalleşme sürecinde milli eğitim hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of national education services in the digitalization process in Türkiye
- Tez No: 996777
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Milli Eğitim, Türkiye, Digitalization, National Education, Turkey
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de eğitimde dijitalleşme sürecinin bütçe, mali yapı ve ekonomik boyutları çerçevesinde değerlendirilmesini amaçlamakta; Türkiye'nin dijital eğitim politikalarını Almanya, ABD ve Estonya örnekleriyle karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmada, dijitalleşmenin yalnızca teknolojik araçların okullara kazandırılmasıyla sınırlı olmayan; bütçe planlaması, altyapı yatırımları, öğretmen yeterlilikleri, dijital içerik üretimi, veri temelli yönetim ve eşitlikçi eğitim politikaları gibi çok boyutlu bir dönüşüm süreci olduğu ortaya konmuştur.Araştırma bulguları, Türkiye'de dijitalleşmenin donanım ağırlıklı yatırımlarla şekillendiğini, ancak bu yatırımların öğretim süreçlerine tam olarak yansımadığını göstermektedir. Bölgesel farklılıklar, altyapı standardizasyonu eksiklikleri ve öğretmen yeterliliklerindeki sınırlılıklar, dijitalleşmenin öğrenme çıktılarına olan etkisini azaltan temel unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Buna karşılık, Türkiye'nin genç nüfus yapısı, EBA gibi güçlü dijital platform deneyimi ve kamu dijitalleşmesindeki ilerlemesi, ülkenin dijital eğitim potansiyelini artıran önemli avantajlar arasında yer almaktadır. Uluslararası örnekler, Türkiye'nin dijital dönüşüm potansiyelinin yüksek olduğunu, ancak bu potansiyelin kurumsal koordinasyon, stratejik planlama ve bütünsel yaklaşım ile desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the digitalization process in education in Turkey within the framework of budget, financial structure, and economic dimensions; it examines Turkey's digital education policies in comparison with examples from Germany, the United States, and Estonia. The study reveals that digitalization is not limited to the introduction of technological tools in schools; it is a multidimensional transformation process involving budget planning, infrastructure investments, teacher competencies, digital content production, data-driven management, and equitable education policies. The research findings show that digitalization in Turkey has been shaped by hardware-heavy investments, but these investments have not been fully reflected in teaching processes. Regional differences, lack of infrastructure standardization, and limitations in teacher competencies emerge as key factors reducing the impact of digitalization on learning outcomes. In contrast, Turkey's young population structure, strong digital platform experience such as EBA, and progress in public digitalization are among the important advantages that increase the country's digital education potential. International examples show that Turkey has high digital transformation potential, but this potential needs to be supported by institutional coordination, strategic planning, and a holistic approach.