Smilax excelsa'dan yeşil sentezle elde edilen gümüş nanopartiküllerin yumurtacı tavuklarda kullanım olanaklarının belirlenmesi
Determination of the use possibilities of silver nanoparticles obtained by green synthesis method from smilax excelsa in laying hens
- Tez No: 997080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartiküller, Smilax excelsa, Yeşil sentez, Yumurta tavukları, Silver nanoparticles, Smilax excelsa, Green synthesis, Laying hens
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yumurtacı tavuk (Lohman LSL, 38 haftalık) karma yemlerine ilave edilen Smilax excelsa yaprak ekstraktı ve ekstrakttan sentezlenen gümüş nanopartiküllerinin (AgNPs) performans, yumurta albumen pH'sı ve yumurta sarı renk değerleri ile yumurta oksidan-antioksidan düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Bunun için, her birinde 24'er adet tavuk (N=24) olacak şekilde toplam 72 tavuk ile bireysel 4 katlı kafesler kullanılarak 3 grup oluşturuldu. Kontrol (K) grubu, bazal yem ile beslendi. Muamele grupları bazal yeme 30 mg/kg Smilax excelsa yaprak ekstraktı (SYE) ve Smilax excelsa yaprak ekstraktından sentezlenen 15 mg/kg gümüş nanopartikülleri (SYE-AgNPs) ile beslendi. Bir haftası alıştırma periyodu olan ve toplam 9 hafta süren denemede tavuklara yem ve su ad-libitum olarak verildi. Günlük 16 saat fotoperiyot uygulandı. Çalışmada, verim performansı (canlı ağırlık kazancı, yumurta ağırlığı, yumurta kütlesi, yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı); yumurta albumen pH'sı ve yumurta sarı renk değerleri (L, a, b); yumurta antioksidan kapasitesi (DPPH radikal giderim aktivitesi) ile lipid peroksidasyonu (TBARs) değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, yumurta ağırlığı (P=0.001), yumurta kütlesi (P<0.05) ve yem tüketimi (P=0.001) bakımından gruplar arasında önemli bir fark bulundu. Karma yeme ilave edilen SYE'nin bu verim parametrelerini negatif yönde etkilediği belirlendi. Yumurta sarı rengi ve DPPH radikal giderim aktivitesi karma yemdeki katkı maddelerinden etkilenmedi (P>0.05). Ancak yumurta albumen pH'sı (P<0.05) ve malondialdehit konsantrasyonu (P<0.05) bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. En düşük albumen pH'sı SYE-AgNPs grubunda olurken, en düşük TBARs değeri hem SYE hem de SYE-AgNPs gruplarında oldu. Karma yemdeki 30 mg/kg ekstrakt ve ekstrakttan sentezlenen 15 mg/kg AgNPs'nin yumurta lipid oksidasyonunu yavaşlattığı ortaya konuldu. Sonuç olarak, yumurtacı tavuk karma yemine ilave edilen 30 mg/kg düzeyindeki Smilax excelsa bitkisinin içerisindeki tanenlerden dolayı performans parametrelerini olumsuz olarak etkileyebileceği gerekçesi ile doz çalışmaları yapılmasının önemli olabileceği kanaatine varılmıştır. Ayrıca ileriki çalışmalarda bu bitkiden sentezlenen gümüş nanopartiküllerinin kanatlı rasyonlarında daha etkin bir doz araştırmasının yapılmasının literatüre önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Smilax excelsa leaf extract and silver nanoparticles (AgNPs) synthesized from the extract added to the mixed feed of laying hens (Lohman LSL, 38 weeks old) on performance, egg albumen pH, egg yolk color values, and egg oxidant-antioxidant levels were investigated. Three groups of 24 hens (N=24) were formed using individual four-tiered cages with a total of 72 hens in each group. The control (C) group was fed basal diet. The treatment groups were fed basal diet with 30 mg/kg Smilax excelsa leaf extract (SYE) and 15 mg/kg silver nanoparticles (SYE-AgNPs) synthesized from Smilax excelsa leaf extract. The experiment lasted 9 weeks, including a one-week acclimation period. The hens were provided with feed and water ad libitum. A 16-h daily photoperiod was applied. In the study, production performance (live weight gain, egg weight, egg mass, egg production, feed consumption, feed conversion ratio); egg albumen pH and egg yolk color values (L, a, b); egg antioxidant capacity (DPPH radical scavenging activity), and lipid peroxidation (TBARs) were evaluated. According to the findings of the study, a significant difference was found between the groups in terms of egg weight (P=0.001), egg mass (P<0.05) and feed consumption (P=0.001). It was determined that SYE added to the mixed feed negatively affected these production parameters. Egg yolk color and DPPH radical scavenging activity were not affected by the additives in the mixed feed (P>0.05). However, a significant difference was found between the groups in terms of egg albumen pH (P<0.05) and malondialdehyde concentration (P<0.05). The lowest albumen pH was observed in the SYE-AgNPs group, while the lowest TBARs values were observed in both the SYE and SYE-AgNPs groups. It was demonstrated that 30 mg/kg of the extract in the diets feed and 15 mg/kg of AgNPs synthesized from the extract slowed egg lipid oxidation. Consequently, it was concluded that dose studies would be important because the tannins contained in Smilax excelsa plant added to the diets feed of laying hens could negatively affect performance parameters. Furthermore, it is believed that further studies investigating more effective doses of silver nanoparticles synthesized from this plant in poultry diets could contribute significantly to the literature.