Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeyleri ile yansıtıcı düşünme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between high school students' responsibility levels for learning and reflective thinking skills
- Tez No: 997079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDİ BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı düşünme, Ölçek geliştirme, Öğrenme sorumluluğu, Reflective thinking, Scale development, Learning responsibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeyleri ile yansıtıcı düşünme becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Genel tarama modelinde yapılan çalışmada veriler Erzincan il merkezinde bulunan sekiz ortaöğretim kurumundaki 522 dokuz, on, on bir ve on ikinci sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Öğrenme Sorumluluğu Ölçeği-II ve bu çalışma için geliştirilen Ortaöğretim Yansıtıcı Düşünme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Ortaöğretim Yansıtıcı Düşünme Becerileri Ölçeğinin geliştirilmesi sürecinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılarak güvenirliği test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin öğrenmeye yönelik sorumluluk ve yansıtıcı düşünme becerileri yüksek düzeydedir. Yansıtıcı düşünme beceri düzeylerinin; erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre yüksek olduğu, dokuzuncu sınıf düzeyinde düşük ancak onuncu sınıf itibariyle geliştiği ve daha sonra benzer düzeyde devam ettiği ve okul türüne göre anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin baba öğrenim durumunun yansıtıcı düşünme becerileri üzerinde bir etkisinin olmamasıyla birlikte anne öğrenim düzeyinin artmasıyla anlamlı derecede geliştiği görülmüştür. Yansıtıcı düşünme becerisinin akademik başarı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu ve öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeyinin yansıtıcı düşünme becerisini anlamlı derecede yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between high school students' levels of responsibility for learning and their reflective thinking skills in terms of various variables. Conducted using a general survey model, data were collected from 522 ninth, tenth, eleventh, and twelfth-grade students at eight secondary schools in the central district of Erzincan. The Personal Information Form, the Learning Responsibility Scale-II and the Secondary Education Reflective Thinking Skills Scale developed for this study were used as data collection tools. The reliability of the Secondary Education Reflective Thinking Skills Scale was tested through exploratory and confirmatory factor analyses during its development. According to the research results, students' learning responsibility and reflective thinking skills are at a high level. It was determined that the level of reflective thinking skills is higher among male students than female students, that it is low at the ninth-grade level but develops from the tenth grade onwards and continues at a similar level thereafter, and that there are significant differences according to school type. It was observed that while the educational status of the father had no effect on students' reflective thinking skills, the educational level of the mother increased these skills to a significant degree. It was determined that reflective thinking skills had a positive and significant effect on academic achievement and that the level of responsibility for learning significantly predicted reflective thinking skills.