Lomber disk herni tanılı ameliyat olacak hastalarda cerrahi korku ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of surgical fear in patients undergoing surgery for lumbar disc herniation
- Tez No: 997410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, Hemşirelik, Cerrahi Korku, Cerrahi hemşirelik, Disk hernisi, Lumbar disc herniation, Nursing, Surgical fear
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lomber disk herni tanılı ameliyat olacak hastalarda cerrahi korku ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmanın tipi tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İzmir ilinde bir Üniversite Hastanesinin Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisi'nde lomber disk herni tanılı elektif ameliyat olacak olan hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise Eylül.2024/Ocak.2025 tarihleri arasında lomber disk herni tanılı elektif ameliyat olacak olan 18 yaş ve üzeri, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ve iletişim kurabilen bireyler oluşturdu. Örneklem büyüklüğü bir önceki yılın evren büyüklüğüne göre evreni bilinen örneklem formülü ile hesaplandı ve 162 kişi olarak belirlendi. Yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak Hasta Tanıtım Formu ve Cerrahi Korku Ölçeği kullanıldı. Veriler hastalardan yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Veriler SPSS v25 istatistik programı ile analiz edildi. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile verilerin normal dağılım gösterip göstermemesine bağlı olarak Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri uygulandı. Çalışmadaki verilerin karşılaştırılmasında p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmada hastaların %56,8'ini kadınlar (n=92), %43,2'sini de erkekler (n=70) oluşturdu. Hastaların %88,3'ünün evli (n=143), %53,1'inin kronik hastalığa sahip olduğu, %72,2'sinin sigara kullanmakta olduğu belirlendi. Hastaların en sık bel ağrısı (%68,5), bacak ağrısı (%69,8), güç kaybı (%41,4), yürüyememe (%41.4), bacakta uyuşma (%28,4) şikayetlerinin olduğu ve diğer şikâyetler (%2,5) nedeniyle başvurduğu görüldü. Kadınların cerrahi korku ölçeği kısa dönem (Kadın: 24.95±10.45, Erkek: 19.20±10.62), uzun dönem (Kadın: 26.24±11.43, Erkek: 18.44±11.74) ve genel toplam (Kadın: 51.18±19.82, Erkek: 37.64±20.99) sonuç puan ortalamasının erkeklerden daha yüksek bulundu. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı (p=.001) bulundu. Sonuç: Cerrahi Korku Ölçeği toplam puanının ortalama 45,33±21,36 puan olduğu belirlendi. Bu sonuç hastaların cerrahi korkusunun orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Hastaların cerrahi korkularını cinsiyet, çalışma durumu, çocuk sahibi olma durumu, sosyal güvencesinin olma durumu ve kronik hastalık olma durumunun etkileyen faktörler arasında olduğu belirlendi. Hemşirelik girişimlerinin planlanmasında ameliyat öncesi hastaların korkularını etkileyen faktörlerin belirlenerek ameliyat hazırlıklarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate surgical fear and the factors influencing it in patients diagnosed with lumbar disc herniation who were scheduled to undergo surgery. Method: This study was designed as a descriptive and cross-sectional study. The population of the study consisted of patients diagnosed with lumbar disc herniation who were scheduled for elective surgery in the Neurosurgery Department of a university hospital in İzmir. The sample included individuals aged 18 years and older who were diagnosed with lumbar disc herniation, scheduled for elective surgery between September 2024 and January 2025, voluntarily agreed to participate in the study, and were able to communicate. The sample size was calculated using the formula for a known population based on the population size of the previous year, and was determined to be 162 participants. In this study, the Patient Information Form and the Surgical Fear Questionnaire were used as data collection instruments. Data were collected from patients through face-to-face interviews. The data were analyzed using the SPSS version 25 statistical software. Descriptive statistics were used for data evaluation, and the Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests were applied depending on whether the data showed a normal distribution. The threshold for statistical significance was set at p < 0.05. Results: The mean total score of the Surgical Fear Questionnaire was determined to be 45.33 ± 21.36. This result indicates that the patients' level of surgical fear was moderate. Gender, employment status, having children, having social security, and the presence of chronic disease were identified as factors influencing patients' surgical fear. It is recommended that, in planning nursing interventions, factors affecting patients' preoperative fears should be identified and preoperative preparations should be carried out accordingly.