Sağlık çalışanlarının tıbbi atıklara yönelik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
Evaluation of healthcare workers' attitudes and behaviors toward medical waste: the case of Istanbul province
- Tez No: 997411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane atıkları, Tehlikeli atıklar kontrolü yönetmeliği, Tıbbi atık, Tıbbi atık imhası, Hazardous wastes control regulation, Medical waste, Medical waste disposal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının tıbbi atıklara yönelik tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sağlık hizmeti sunumu sırasında ortaya çıkan tıbbi atıklar, insan sağlığı ve çevre açısından önemli riskler oluşturmakta olup bu atıkların etkin yönetimi, sağlık çalışanlarının bilgi, tutum ve davranışları ile doğrudan ilişkilidir. Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini İstanbul'da çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuş, örneklemi ise çalışmaya gönüllü olarak katılan 350 sağlık çalışanı meydana getirmiştir. Veriler, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu ile Tıbbi Atıklara Yönelik Tutum ve Davranış Ölçeği (TATDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel paket program aracılığıyla analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sağlık çalışanlarının tıbbi atıklara yönelik tutum ve davranış düzeylerinin genel olarak orta-iyi düzeyde olduğu saptanmıştır. Tutum ve davranış puanlarının bazı sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Meslek grubu, çalışma süresi ve tıbbi atık yönetimi konusunda eğitim alma durumu ile ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, tıbbi atık yönetiminde sağlık çalışanlarının tutum ve davranışlarının geliştirilmesinde düzenli eğitim programlarının, kurumsal denetimlerin ve farkındalık artırıcı uygulamaların önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın bulgularının, sağlık kurumlarında tıbbi atık yönetimine yönelik politika ve uygulamalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the attitudes and behaviors of healthcare workers toward medical waste management in Istanbul province. Medical waste generated during the delivery of healthcare services poses significant risks to both human health and the environment, and effective management of these wastes is closely associated with healthcare workers' knowledge, attitudes, and behaviors. The study was designed as a descriptive and cross-sectional research. The population of the study consisted of healthcare workers employed in various healthcare institutions in Istanbul, while the sample comprised 350 healthcare workers who voluntarily participated in the study. Data were collected using a Personal Information Form, which included socio-demographic characteristics of the participants, and the Medical Waste Attitude and Behavior Scale (MWABS). The collected data were analyzed using statistical software. Descriptive statistics, reliability analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed in the data analysis. The findings indicated that healthcare workers had generally moderate to good levels of attitudes and behaviors toward medical waste management. Statistically significant differences were identified in attitude and behavior scores according to certain socio-demographic variables. In particular, significant relationships were found between scale scores and factors such as professional role, length of service, and receiving training on medical waste management. In conclusion, regular training programs, institutional supervision, and awareness-raising practices are considered essential for improving healthcare workers' attitudes and behaviors related to medical waste management. The results of this study are expected to contribute to the development of policies and practices aimed at enhancing medical waste management in healthcare institutions.