COVİD-19 pandemisinde epididimit/orşit tedavisi gören çocuklarda testislerin uzun dönem sonuçlarının ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Long-term ultrasonographic assessment of testicular outcomes in pediatric patients treated for epididymitis/orchitis during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 997440
- Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Epididimit, orşit, epididimoorşit, COVID-19, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2 IgM, SARS-CoV-2 IgG, antikor, Epididymitis, orchitis, epididymo-orchitis, COVID-19, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2 IgM, SARS-CoV-2 IgG, antibody
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisi, sadece solunum sistemi değil, vücudun birçok sistemini etkileyebilen çok yönlü bir hastalık tablosuna sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun erkek üreme sistemi üzerinde potansiyel zararlı etkileri olabileceğini ortaya koymuştur. Bu etkilerin büyük bölümü, doğrudan viral replikasyonun yanı sıra bağışıklık yanıtı ve inflamasyon aracılığıyla meydana gelmektedir. Bu çalışmada epididimit/orşit tedavisi gören hastalarda SARS-CoV-2 IgM ve SARS-CoV-2 IgG düzeyleri bakılmış olanların güncel skrotal doppler ultrason tetkikleri görülerek testis hacim ve ekojenite ile SARS-CoV-2 antikor düzeylerindeki değişkenlikle aralarında korelasyon olup olmadığı incelenerek olası bir Covid temasının vücutta oluşturduğu inflamatuvar yanıtın derecesinin ilerleyen dönemlerde testis enfeksiyonu sonrası takiplerde testis büyüme hızında boyutunda ekojenitesinde değişikliğe sebep olup olmayacağı incelemek istendi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022-Aralık 2023 tarihlerinde epididimit/orşit tanısıyla yatarak tedavi görmüş tam kan örneğinden ayrılan serum örneklerinde kemilüminesans immünoassay yöntemine dayalı ticari otomatik bir sistem ile (Architect i-2000 , Abbott Diagnostics, A.B.D.) kullanılarak SARS-CoV-2 nükleokapsid antijenlerine yönelik IgG antikorlar ile SARS-CoV-2 spike antijenlerine yönelik IgM antikorlar bakılmış olan hastaların tanı aldığı ilk skrotal doppler ultrason ve güncel skrotal doppler ultrason tetkiklerinde bilateral testis ekojenite ve hacimleri karşılaştırılmış, laboratuvar tetkikleri ( WBC, CRP, Serum Kreatin ,tam idrar tahlilinde ürobilinojen ve protein ) de incelenerek aralarındaki ilişki incelendi. Bulgular: 1 Ocak 2022-31 Aralık 2023 tarihleri arasında epididimit/orşit tanısı ile yatarak tedavi olan 120 hastadan aynı kit SARS-CoV-2 IgM ve SARS-CoV-2 IgG düzeyleri bakılan 36 hasta çalışamaya dahil edildi. Hastaların kontrol skrotal doppler ultrasonları ile yatış ultrasonları karşılaştırıldığında testis hacimlerindeki değişimin SARS-COV-2 antikor düzeyindeki değişiklikten etkilenmediği görüldü(p>0,05). Ancak enfeksiyondan etkilenen testis hacmi ile etkilenmeyen testis hacimleri karşılaştırıldığında enfeksiyon görülen testis hacmindeki büyüme hızında azalma görüldüğü ortaya kondu(p<0,05) Sonuç: Bu çalışma, COVID-19 pandemisi süresince ve sonrasında epididimit/orşit tanısı ile takip edilen pediatrik hastalarda, geçirilmiş SARS-CoV-2 enfeksiyonunun testis dokusu üzerindeki olası etkilerini serolojik ve ultrasonografik veriler ışığında değerlendiren özgül çalışmalardan biridir. Elde edilen bulgular, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun testiküler hacimde belirgin bir kayba yol açmadığını; ancak enfeksiyondan etkilenen testiste büyüme hızında anlamlı bir yavaşlama meydana geldiğini ortaya koymuştur. Bu durum, testis hacmi korunmuş olsa dahi testiküler gelişim dinamiklerinin ve olası spermatogenetik kapasitenin enfeksiyon ve buna eşlik eden inflamatuvar süreçlerden etkilenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The COVID-19 pandemic presents a complex clinical picture that affects not only the respiratory system but also multiple organ systems. Recent studies have shown that SARS-CoV-2 infection may exert potentially harmful effects on the male reproductive system, arising not only from direct viral replication but also through systemic inflammation and immune responses. In this study, SARS-CoV-2 IgM and IgG antibody levels measured in patients treated for epididymitis/orchitis were compared with their current scrotal Doppler ultrasonography findings to evaluate whether alterations in testicular volume, echogenicity, and growth rate are associated with the degree of inflammatory response potentially triggered by prior SARS-CoV-2 exposure. Accordingly, the study aims to determine whether COVID-19–related immunological activity leads to long-term structural or functional changes in testicular tissue during follow-up after a previous testicular infection. Material and Methods: Between January 2022 and December 2023, patients who were hospitalized and treated with a diagnosis of epididymitis/orchitis were evaluated. In serum samples separated from whole blood at admission, SARS-CoV-2 IgG antibodies targeting nucleocapsid antigens and SARS-CoV-2 IgM antibodies targeting spike antigens were analyzed using a commercial automated chemiluminescent immunoassay system (Architect i-2000, Abbott Diagnostics, USA). The initial scrotal Doppler ultrasonography performed at the time of diagnosis and the most recent follow-up scrotal Doppler ultrasonography were compared, focusing on bilateral testicular echogenicity and testicular volumes. Laboratory parameters (WBC, CRP, serum creatinine, urobilinogen and protein) were also reviewed to evaluate their relationship with imaging findings and antibody levels. Results: Between January 1, 2022, and December 31, 2023, among 120 patients who were hospitalized with a diagnosis of epididymitis/orchitis, 36 patients whose SARS-CoV-2 IgM and SARS-CoV-2 IgG levels were measured using the same assay kit were included in the study. When baseline and follow-up scrotal Doppler ultrasonography findings were compared, testicular volume changes were not affected by variations in SARS-CoV-2 antibody levels (p > 0.05). However, when testicular volumes of the affected and unaffected testes were compared, a significant reduction in the growth rate of the infected testis was demonstrated (p < 0.05). Conclusion:This study is one of the specific studies evaluating the possible effects of prior SARS-CoV-2 infection on testicular tissue in pediatric patients who were followed with a diagnosis of epididymitis/orchitis during and after the COVID-19 pandemic, in light of serological and ultrasonographic data. The findings obtained revealed that SARS-CoV-2 infection did not lead to a significant loss in testicular volume; however, a significant slowing in the growth rate of the affected testis was observed. This finding suggests that, even if testicular volume is preserved, testicular developmental dynamics and potential spermatogenic capacity may be influenced by the infection and the accompanying inflammatory processes.