Gestasyonel Diyabetes Mellitus hastalarında serum catestatin düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum catestatin levels in patients with Gestational Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 997450
  2. Yazar: EZGİ İL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Katestatin, Pregnancy, Catestatin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Gestasyonel Diyabetes Mellitus hastalarında serum catestatin seviyelerinin araştırılarak GDM'de yeni bir biyomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak diyabetes mellitus hakkında bilgi verilmiştir. Ardından gebelik esnasında yaşanan değişimlere değinilmiş, Gestasyonel Diyabetes Mellitus'un tanımı, tarihi, prevalansı doğrultusunda bilgi verilmesi sağlanmıştır. Sonrasında Gestasyonel Diyabetes Mellitus insidansı ile epidemiyolojisi, GDM risk etkenleri belirtilmiş, GDM risk değerlendirmesi sağlanmış, Gestasyonel Diyabet tarama ve tanısı aktarılmıştır. GDM'de meydana gelen komplikasyonlara değinilmesinin ardından Gestasyonel Diyabetin yönetim süreci değerlendirilmiş, doğum zamanı, doğum biçimi ve doğum sonrasında takip sürecinin değerlendirilmesi sağlanmıştır. Çalışmada GDM tanılı hastalarda serum catestatin düzeylerinin değerlendirilmesi sağlanmıştır. Çalışma sonucunda GDM'nin bebek ve annenin sağlığına yönelik olumsuz sonuçlarının kısa ve uzun vadede çeşitli komplikasyonlara sebep olacağı görülmüştür. Gereç ve Yöntem: Yapılan araştırma gözlemsel prospektif analitik vaka kontrol çalışması olarak tasarlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran OGTT (oral glukoz tolerans testi) sonrası Gestasyonel Diyabetes Mellitus tanısı alan 45 olgu çalışma grubunu, OGTT (oral glukoz tolerans testi) normal olan sağlıklı 45 gebe kontrol grubunu oluşturmaktadır. Çalışmada, kontrol ve vaka gruplarına ait tanımlayıcı istatistiksel veriler sunulmuş ve gruplar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda yaş, boy, kilo, beden kitle indeksi, gebelik sayısı, parite, son adet tarihi, doğum haftası, PBD, AC, FL, TFA, glikoz, CRP, DSAT, INR, TIT glikoz ve TIT protein düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. PRE, doğum şekli, doğum indüksiyon durumu, NICU, AFI ve maternal komplikasyon varlığı değişkenlerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Korelasyon analizinde, doğum haftası ile doğum kilosu ve APGAR 1. dakika skoru arasında anlamlı pozitif ilişkiler bulunmuştur. Catestatin düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiş ve diğer değişkenlerle istatistiksel olarak anlamlı ilişki sergilememiştir. Sonuç: Yapılan bu çalışmada gestasyonel diyabet tanılı gebelerde serum catestatin düzeylerinin anlamlı fark içermediği görülmüştür. Catestatinin GDM'de bir biyomarker olarak kullanılabilirliğinin tekrar araştırılması için ek geniş çaplı prospektif çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate serum catestatin levels in patients with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) and to evaluate whether catestatin can be used as a novel biomarker in the diagnosis and management of GDM. Accordingly, the study first provides general information about diabetes mellitus, followed by physiological changes occurring during pregnancy. Definitions, historical background, and prevalence of Gestational Diabetes Mellitus are presented. Subsequently, the incidence and epidemiology of GDM are discussed, along with its risk factors and risk assessment methods. Screening and diagnostic procedures for GDM are also outlined. After addressing the complications associated with GDM, the study evaluates its management process, including timing and mode of delivery, as well as postpartum follow-up. The interaction between catestatin and chromogranin A was also examined. The results suggest that GDM may lead to various short- and long-term complications adversely affecting both maternal and neonatal health. Materials and Methods: This research was designed as an observational, prospective, analytical case-control study. The study population consisted of 45 pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus following an Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) who were admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Health Sciences Antalya Training and Research Hospital. The control group included 45 healthy pregnant women with normal OGTT results. Descriptive statistical data of both groups were presented, and intergroup comparisons were performed. Results: Statistical analyses revealed significant differences between the groups in terms of age, height, weight, body mass index, gravidity, parity, last menstrual period, gestational week, PBD, AC, FL, TFA, glucose, CRP, DSAT, INR, urine glucose (TIT glucose), and urine protein (TIT protein) levels. Significant differences were also observed in variables such as preeclampsia (PRE), mode of delivery, induction of labor, NICU admission, amniotic fluid index (AFI), and the presence of maternal complications. Correlation analysis demonstrated a significant positive relationship between gestational week, birth weight, and 1st-minute Apgar score. Catestatin levels did not differ significantly between the groups and showed no statistically significant correlation with other variables. Conclusion: In this study, serum catestatin levels were not found to differ significantly in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus. Further large-scale prospective studies are required to re-evaluate the potential of catestatin as a biomarker in GDM.