Sinemada pişmanlık temasının kullanım biçimleri:“Ayna”uygulama filmi
Methods of using the theme of regret in cinema: The application film“Mirror”
- Tez No: 997604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Pişmanlık, Sinematografik Anlatı, Tematik Analiz, Zaman ve Bellek, Regret, Cinematic Narrative, Thematic Analysis, Time and Memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Film Tasarımı Bilim Dalı
Özet
ÖZET SİNEMADA PİŞMANLIK TEMASININ KULLANIM BİÇİMLERİ:“AYNA”UYGULAMA FİLMİ Ahmet Said Çam Sanatta Yeterlik Tezi Disiplinler Arası Güzel Sanatlar Anasanat Dalı Sinema Sanatta Yeterlik Programı Danışman: Doç. Dr. Cem Çınar Maltepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025 Bu çalışma, sinemada pişmanlık temasının temsili üzerine odaklanarak, bu yoğun duygunun görsel, işitsel ve anlatısal yollarla nasıl inşa edildiğini hem kuramsal hem de uygulamalı düzeyde analiz etmektedir. Psikoloji, felsefe, edebiyat ve sanat tarihi gibi farklı disiplinler üzerinden yapılan kavramsal tartışmalar, pişmanlığın bireysel vicdan muhasebesi olduğu kadar toplumsal bir yüzleşme biçimi de olabileceğini ortaya koymaktadır. Araştırmanın uygulama boyutunu oluşturan“Ayna”adlı kısa film, bu temayı görsel semboller, boşluk duygusu veren mekânlar, düşük doygunluklu renk paletleri, sessizlik anları ve simetrik kadrajlarla temsil ederek karakterin içsel çözülmesini seyirciye sezgisel olarak aktarır. Çalışmada ayrıca farklı yapıtlar aracılığıyla pişmanlık temasının sinema tarihindeki yeri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. İçerik analizi, tematik çözümleme ve söylem analizi gibi yöntemlerle yürütülen bu araştırma, sinemanın pişmanlık gibi soyut bir duyguyu nasıl somut ve hissedilir hale getirebildiğini örneklemektedir. Sonuç olarak çalışma, sinemanın bireysel ve kolektif hafızada duygusal izler bırakan bir sanat formu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHODS OF USING THE THEME OF REGRET IN CINEMA: THE APPLICATION FILM“MIRROR”Ahmet Said Çam Proficiency Thesis in Art Interdisciplinary Fine Arts Department Cinema Proficiency Program Advisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Çınar Maltepe University Graduate Education Institute, 2025 This study focuses on the representation of the theme of regret in cinema, analyzing how this intense emotion is constructed through visual, auditory, and narrative means at both theoretical and practical levels. Conceptual discussions across different disciplines such as psychology, philosophy, literature, and art history reveal that regret can be both an individual act of self-reflection and a form of societal confrontation. The short film“Mirror,”which constitutes the practical dimension of the research, represents this theme through visual symbols, spaces that evoke a sense of emptiness, low-saturation color palettes, moments of silence, and symmetrical framing, intuitively conveying the character's internal unraveling to the audience. The study also comparatively evaluates the place of the theme of regret in cinematic history through different works. Conducted using methods such as content analysis, thematic analysis, and discourse analysis, this research exemplifies how cinema can make an abstract emotion like regret concrete and tangible. In conclusion, the study reveals that cinema is an art form that leaves emotional traces in both individual and collective memory.