Türkiye'de kronik obstrüktif akciğer hastalık maliyetinin analizi: Antalya örneği
Cost analysis of chronic obstructive pulmonary disease in Türkiye: The Antalya case study
- Tez No: 997603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları, Kronik hastalık, Sağlık hizmetleri maliyeti, Solunum yolları hastalıkları, Lung diseases, Chronic disease, Health care costs, Respiratory tract diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) doğrudan ve dolaylı maliyetlerini incelemek ve bu maliyetleri etkileyen faktörleri analiz etmektir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları'na ait X KOAH hastasının verileri kullanılmıştır. Maliyetler doğrudan ve dolaylı olarak sınıflandırılmış, hasta özellikleri ve sunulan sağlık hizmetleri temelinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Sonuçlar, KOAH maliyetlerinin hasta özellikleri ve hizmet türlerine göre anlamlı biçimde değiştiğini göstermektedir. Erkek hasta sayısı kadınlardan fazla olmasına rağmen, kadın hastalarda kamu ödeme tutarları daha yüksektir. Hasta yoğunluğu 60–70 yaş grubunda görülürken, en yüksek maliyetler 80–100 yaş aralığında ortaya çıkmıştır. En sık başvurulan hizmet muayene olmakla birlikte, hasta başına ve toplam maliyet açısından Yoğun Bakım en maliyetli hizmettir. Ayaktan başvurular çoğunlukta olsa da, yatan hastaların toplam ödeme tutarları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ekim–Mayıs döneminde hasta ve işlem sayılarında artış gözlenmiştir. Erkeklerde yıllık ortalama maliyet 2203 TL, kadınlarda 2832 TL olarak hesaplanmış; hasta başına yıllık ortalama maliyet 2368,7 TL bulunmuştur. Sonuç: KOAH maliyetleri, hizmet türleri, işlem grupları ve hasta özelliklerine göre değişmektedir. Yoğun Bakım, yatan hasta profili ve ileri yaş grupları yüksek maliyetlerle ilişkilidir. Ancak yaş ve cinsiyet tek başına yeterli açıklayıcı değildir. Bu nedenle maliyet analizlerinde çok değişkenli yaklaşımların kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the direct and indirect costs of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) and to analyze the factors influencing these costs. Method: Data from 1,123 COPD patients treated at the Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases were analyzed. Costs were classified as outpatient and inpatient and evaluated according to patient characteristics and healthcare service types. Results: The findings indicate that COPD-related costs vary significantly according to patient characteristics and healthcare services provided. Although male patients were three times more numerous, public payment amounts were significantly higher among female patients. Patient density was highest in the 60–70 age group, whereas the greatest costs were observed in patients aged 80–100. While examinations were the most frequently utilized service, Intensive Care represented the most costly category in terms of both per-patient and total expenditures. Biochemistry was the most common diagnostic test group. Despite the predominance of outpatient visits, inpatient cases incurred significantly higher total payments. Seasonal analysis revealed increased patient volume and service utilization between October and May. The annual cost per patient was calculated as 2203 TL for males and 2832 TL for females, with an overall annual average cost of 2368.7 TL per patient. Conclusion: COPD-related costs differ significantly by service type, procedure category, and patient profile. Intensive Care, inpatient treatment, and advanced age are associated with higher expenditures, while age and gender alone are insufficient predictors. These findings highlight the need for multivariable analytical models to ensure more accurate cost estimations and sustainable healthcare resource planning.