Uçak bakım-onarım faaliyetlerinde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanımının incelenmesi
Investigation of the use of nondestructive test methods in aircraft maintenance-repair operations
- Tez No: 997616
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım onarım, Havacılık, Tahribatsız muayene yöntemleri, Uçak bakım, Maintenance repairing, Aviation, Nondestructive inspection methods, Aircraft maintenance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tahribatsız muayene yöntemleri 5 farklı başlıkta incelenmektedir. Bu tahribatsız muayene metotları bakım-onarım faaliyetlerinde önemli bir yer kaplamaktadır. Özellikle havacılık sektöründeki araçların güvenli uçuş yapmalarını sağlarken, bakım-onarım maliyetlerini de düşürmektedir. Eklemeli imalat teknolojisi giderek yaygınlaşan önemli üretim tekniklerinden birisidir. Eklemeli imalat ile üretilen havacılık komponentleri tahribatsız muayene yöntemleri ile uyumlu bir şekilde çalışmakta ve tahribatsız muayene yöntemleri bakım-onarım faaliyetlerini optimize etmektedir. Gün geçtikçe tahribatsız muayene yöntemlerinin uçak bakım-onarım faaliyetlerindeki önemi artmaktadır. Bu tez çalışmasında 7050 T7451 ve 6061 T651 alaşımı olan 2 farklı alüminyum panel üzerinde yapay delikler oluşturulmuş ve sıvı penetrant, ultrasonik muayene ve eddy current metotları ile incelenerek hasarsız tespit yöntemlerinin farklılıkları havacılık bakım parçalarına uygulanmıştır. MRO (Maintenance, Repair, Overhaul) süreçlerinde tahribatsız muayene tekniklerinin kullanılması operasyonel verimliliği, kaliteyi, güvenliği arttırmakta ve maliyetleri azaltmaktadır. Hızla gelişen teknoloji ile NDI (Non-Destructive Inspection) teknikleri de gelişmekte ve MRO süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Non-destructive testing methods are examined under 5 different headings. These non-destructive testing methods occupy an important place in maintenance and repair activities. Especially in the aviation sector, they enable vehicles to fly safely and reduce maintenance and repair costs. Additive manufacturing technology is one of the important production techniques that are becoming increasingly widespread. Aerospace components produced with additive manufacturing work in harmony with non-destructive testing methods and non-destructive testing methods optimize maintenance and repair activities. The importance of non-destructive testing methods in aircraft maintenance and repair activities is increasing day by day. In this thesis study, artificial holes were created on two different aluminum panels, which are 7050 T7451 and 6061 T651 alloys, and examined using liquid penetrant, ultrasonic testing, and eddy current methods. The differences between non-destructive testing methods were applied to aviation maintenance parts. The use of non-destructive testing techniques in MRO (Maintenance, Repair, Overhaul) processes increases operational efficiency, quality, safety and reduces costs. With rapidly developing technology, NDI (Non-Destructive Inspection) techniques are also evolving and becoming an integral part of MRO processes.