Üstün zekalılara Türkçe öğretiminde öğretmenlerin farklılaştırılmış eğitime ilişkin görüşleri
Teachers' perspectives on differentiated education in teaching Turkish to gifted students
- Tez No: 997671
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırma stratejileri, Türkçe, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Öğretim teknikleri, Öğretim uygulamaları, Üstün Yetenekliler Eğitim Programı, Üstün yetenek, Üstün yetenekli çocuklar, Differentiation strategies, Turkish, Turkish education, Turkish teaching, Teaching techniques, Teaching practices, Education Programs for Talented Students, Gifted, Gifted children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul'daki Bilim ve Sanat Merkezlerinde (Bilsem) üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere Türkçe eğitimi veren 11 öğretmenin farklılaştırılmış eğitim uygulamalarına ilişkin görüşleri nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel desen kullanılarak incelemiştir. Veri toplama aracı olarak uzman görüşleriyle zenginleştirilen sabit mülakat formu kullanılmış, veriler betimsel ve yorumlayıcı fenomenolojik analizle değerlendirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin bireysel farklılıkları gözeterek içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamında farklılaştırma gerektirdiğine dair ortak farkındalığa sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, nitelikli materyal eksikliği, alan ve zaman yönetimi desteğinin yetersizliği gibi önemli sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmenler yoğun müfredat ve sınıf yükü nedeniyle uzun soluklu projelerde motivasyon ve disiplin sorunları yaşamaktadır. Çözüm olarak, esnek planlama, aşamalı etkinlik tasarımı ve öğretmenlere yönelik kapsamlı destek önerilmektedir. Bu yaklaşımların, üstün zekalı öğrencilerin akademik ve bilişsel gelişimine olumlu katkı sağladığı literatürle paralellik göstermektedir. Sonuçta, süreci ve materyali farklılaştırma uygulamaları için öğretmenlerin mesleki kapasitesinin artırılması ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the views of 11 teachers who provide Turkish language education to gifted and talented students at Science and Art Centers (Bilsem) in Istanbul regarding differentiated instructional practices, using a basic qualitative research design.A structured interview form enriched with expert opinions was used as the data collection tool, and the data were analyzed using descriptive and interpretative phenomenological analysis. The findings indicate a shared awareness among teachers of the need to differentiate content, process, product, and learning environment based on individual differences. However, significant challenges such as the lack of quality materials and insufficient support in terms of subject matter and time management were identified. Moreover, due to an intense curriculum and class workload, teachers experience issues with motivation and discipline in long-term projects. As solutions, flexible planning, phased activity design, and comprehensive support for teachers are suggested. These approaches align with the literature in contributing positively to the academic and cognitive development of gifted students. In conclusion, it is necessary to enhance teachers' professional capacities and strengthen support mechanisms to implement differentiated instruction and materials effectively.