Mikozis Fungoides ve Sezary Sendromu tedavisinde ekstrakorporeal fotoferez sonuçlarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of our outcomes with extracorporeal photopheresis in the treatment of Mycosis Fungoides and Sezary Syndrome
- Tez No: 997682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDANE CENGİZ SEVAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mikozis Fungoides, Sezary Sendromu, Kutanöz T Hücreli Lenfoma, Ekstrakorporeal Fotoferez, Mycosis fungoides, Sézary syndrome, cutaneous T-cell lymphoma, extracorporeal photopheresis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mikozis Fungoides (MF) ve Sezary Sendromu (SS), primer kutanöz T hücreli lenfomaların en sık görülen alt tipleridir ve ilerleyici seyirli, kronik hastalıklardır. Ekstrakorporeal fotoferez (EKF), bu hastalık grubunda kullanılan immünmodülatör bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmada, 2016–2025 yılları arasında kliniğimizde EKF uygulanan MF ve SS tanılı hastaların klinik özelliklerinin, sağkalım sonuçlarının ve EKF'ye verdikleri tedavi yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Retrospektif tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmaya, Ocak 2016–Haziran 2025 tarihleri arasında MF veya SS tanısıyla EKF tedavisi uygulanmış 97 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, evreleri, takip süreleri, EKF başlama zamanları ve sağkalım verileri incelendi. Sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier yöntemi kullanıldı. Tanı yaşına, evreye ve yaş grubuna göre sağkalım sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubundaki hastaların %47'si kadın, %53'ü erkekti. EKF tedavisi sonrası 60 hasta yaşamını sürdürürken, 37 hasta eksitus olmuştu. Eksitus olan grupta tanı yaşı anlamlı olarak daha yüksekti (58,5 ± 13,9 yıl vs. 45,2 ± 14,8 yıl; p<0,001). Ayrıca 50 yaş ve üzeri hastalarda eksitus oranı anlamlı biçimde daha yüksekti (p=0,007). Medyan takip süresi hayatta kalanlarda 99,6 ay, eksitus olan hastalarda ise 69,8 ay olarak bulundu; bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,18). Evre açısından bakıldığında erken evrede olanlarda sağkalım oranı daha yüksek olsa da bu fark istatistiksel anlam taşımıyordu (p=0,20). EKF tedavisi genellikle iyi tolere edildi; ciddi yan etkilere rastlanmadı. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'den bildirilen nadir kapsamlı EKF serilerinden biri olup, MF ve SS hastalarında ileri yaşın prognozla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Tanı yaşının sağkalım üzerinde belirgin etkisi gözlemlenirken, evre ile sağkalım arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Retrospektif ve tek merkezli olması çalışma için sınırlılık oluştursa da uzun izlem süresi ve hasta sayısının yüksekliği sayesinde bu sonuçların klinik pratiğe katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Mycosis fungoides (MF) and Sezary syndrome (SS) are the most common subtypes of primary cutaneous T-cell lymphomas, characterized by chronic progression and variable clinical presentation. Extracorporeal photopheresis (ECP) is an immunomodulatory therapeutic modality used in the treatment of these conditions. This study aimed to evaluate the clinical characteristics, treatment responses, and survival outcomes of MF and SS patients who underwent ECP therapy in our clinic between 2016 and 2025. Methods: This retrospective, descriptive study included 97 patients diagnosed with MF or SS and treated with ECP between January 2016 and June 2025. Demographic data, staging, follow-up periods, time from diagnosis to ECP initiation, and survival data were collected. Survival analysis was performed using the Kaplan-Meier method. Comparisons were made based on age at diagnosis, disease stage, and survival status. Results: Of the study population, 47% were female and 53% were male. After ECP therapy, 60 patients remained alive, while 37 patients were deceased. The mean age at diagnosis was significantly higher in the deceased group (58.5 ± 13.9 years) compared to the surviving group (45.2 ± 14.8 years; p<0.001). Mortality was also significantly more frequent in patients aged 50 years or older (p=0.007). Median follow-up time was 99.6 months in surviving patients and 69.8 months in the deceased group; however, this difference was not statistically significant (p=0.18). Although early-stage patients showed better survival outcomes than those in advanced stages, the difference was not statistically significant (p=0.20). ECP was generally well-tolerated, and no severe adverse events were observed. Conclusion: This study represents one of the largest single-center ECP series reported from Türkiye and suggests that advanced age at diagnosis may be associated with poorer prognosis in MF and SS. While age at diagnosis appeared to significantly impact survival, no statistically significant relationship was found between disease stage and survival. Despite limitations such as its retrospective and single-center design, the long follow-up period and large sample size support the clinical relevance of the findings and their potential to inform future practice.