Design, analysis and comparison of surface mounted rare earth permanent magnet, radial flux generators for low speed direct drive wind turbines
Yüzeye monte nadir toprak kalıcı mıknatıslı, düşük hızlı doğrudan tahrikli rüzgar türbinleri için radyal akılı jeneratörlerin tasarımı, analizi ve karşılaştırılması
- Tez No: 997727
- Danışmanlar: PROF. DR. NİCK BAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik motorları, Sürekli mıknatıslı senkron motorlar, Electric motors, Permanent magnet synchronous motors
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Newcastle Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez, rüzgar türbini uygulamaları için doğrudan tahrikli, radyal akılı yüzeye monte PM jeneratörlerin tasarımını ve analizini tartışmaktadır. Çalışma ayrıca analitik hesaplamalar ve sonlu elemanlar analizi kullanarak sabit mıknatıslı bir jeneratör tasarlamak için bir yaklaşım yolu önermektedir. Başlangıç makine parametrelerinin analitik olarak hesaplanması için basit manyetik eşdeğer devre yaklaşımı tanımlanmıştır. Ayrıca, makine parametrelerini istenen şekilde optimize etmek için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Tezde, 60 kW gücünde, düşük hızlı ve doğrudan tahrikli bir rüzgar türbini için farklı kutup ve yuva sayılarına sahip iki farklı yüzey PM jeneratörü önerilmiştir. Tek katmanlı dağıtılmış ve yoğunlaştırılmış sargı konfigürasyonlarına sahip yüzey PM jeneratörleri için farklı olasılıklar, bazı makine özelliklerini değiştirerek genel makine performansının nasıl değiştiğini göstermek için araştırılmıştır. Kapsamlı literatür taraması, sargı konfigürasyonu, diş yuvası açıklıkları, sargı katmanlarının sayısı, mıknatıs geometrisi vb. gibi önemli sayıda faktörün genel makine performansını etkilediğini göstermektedir. Tasarım değerlendirmeleri, şebeke bağlantısı için sorunsuz çalışan yüksek performanslı rüzgar türbini jeneratörleri elde etmek için önerilen bazı tasarım yöntemlerinin uygulanmasıyla uygun bir rüzgar jeneratörü tasarımının elde edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the design and analysis of direct drive, radial flux surface-mounted PM generators for wind turbine applications. The study also proposes a way of approach to design a permanent magnet generator using analytical calculations and finite element analysis. The simple magnetic equivalent circuit approach was described for analytical calculation of initial machine parameters. Besides, finite element method was used to optimize the machine parameters in desired fashion. Two different surface PM generators with different number of poles and slots were proposed for a 60 kW, low speed and direct drive wind turbine through the thesis. Different possibilities for surface PM generators with single layer distributed and concentrated winding configurations were investigated to demonstrate how overall machine performance changes by varying some machine specifications. Performing comprehensive literature review depicts that there is a significant number of factors such as winding configuration, tooth-slot openings, number of winding layers, magnet geometry etc. influences the overall machine performance. Design considerations suggest that a suitable wind generator design can be achieved by applying some recommended design methods in order to obtain a high performance wind turbine generators with smooth operation for the grid connection.