Yaşlı bakım merkezi çalışanlarının iş ve yaşam deneyimleri: Almanya ve Türkiye'de kültürlerarası nitel bir çalışma
Work and life experiences of elderly care center workers: A cross-cultural qualitative study in Germany and Turkey
  1. Tez No: 997726
  2. Yazar: SEZEN SONER AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KILAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Aging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Almanya'da yaşlı bakım merkezlerinde görev yapan sağlık ve bakım personelinin iş ve yaşam deneyimlerini kültürel ve yapısal bağlamda incelemektir. Çalışmada, katılımcıların mesleğe başlama süreçleri, günlük iş akışları, karşılaştıkları güçlükler, çalışma koşullarına ilişkin algıları, mesleki motivasyonları ve bakım hizmetlerine dair değerlendirmeleri ortaya konulmuştur. Ayrıca, her iki ülkedeki bakım merkezlerinde çalışanların deneyimleri karşılaştırılarak benzerlikler ve farklılıklar analiz edilmiştir. Araştırma nitel yöntemle desenlenmiş olup, fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Tabakalı amaçlı örnekleme yöntemiyle Türkiye (Ankara) ve Almanya (Duisburg) illerinde toplam 34 katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve temalar oluşturulmuştur. Bulgular, iki ülke çalışanlarının mesleğe yönelme nedenlerinde bireysel motivasyonun önemli olduğunu, ancak Almanya'da profesyonel eğitim ve kurumsal destek mekanizmalarının daha belirgin rol oynadığını, Türkiye'de ise kişisel fedakârlık ve toplumsal sorumluluk bilincinin öne çıktığını göstermiştir. Çalışma koşulları açısından her iki ülkede de iş yükü, vardiya sistemi ve psikolojik yorgunluk temel sorunlar olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, Almanya'da iş güvencesi ve kurumsal düzenlemelerin motivasyonu artırdığı, Türkiye'de ise ekip dayanışması ve yakın ilişkilerin önemli bir destek kaynağı olduğu saptanmıştır. Katılımcılar, mesleki tatminin bakımın kalitesi ve yaşlı bireylerle kurulan insani ilişkilerle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, bu çalışma hem Türkiye hem de Almanya'daki yaşlı bakım merkezlerinde görev yapan personelin deneyimlerini kültürlerarası bir bakış açısıyla ortaya koyarak araştırma sorularını bütüncül biçimde yanıtlamıştır. Çalışmanın bulguları, yalnızca iki ülke arasındaki yapısal farklılıkları değil, aynı zamanda ortak zorluk ve gereksinimleri de görünür kılmıştır. Bu yönüyle araştırma, yaşlı bakım hizmetlerinde geriatri, gerontoloji, sosyal hizmet ve sağlık disiplinlerinin kesişiminde önemli bir katkı sunmakta; politika geliştirme, eğitim programları ve uygulamalara ışık tutacak özgün bir çerçeve üretmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the work and life experiences of health and care staff employed in nursing homes in Turkey and Germany within cultural and structural contexts. The study reveals participants' career entry processes, daily work routines, challenges encountered, perceptions of working conditions, professional motivation, and evaluations regarding care services. In addition, by comparing the experiences of staff working in care institutions in both countries, similarities and differences are analyzed. The research was designed with a qualitative method and adopted a phenomenological approach. Semi-structured interview forms were used as the data collection tool. Through stratified purposive sampling, interviews were conducted with 34 participants in Ankara (Turkey) and Duisburg (Germany). The collected data were analyzed using content analysis, and themes and subthemes were identified. Findings indicate that individual motivation plays a significant role in participants' reasons for entering the profession, yet professional training and institutional support mechanisms are more prominent in Germany, while personal sacrifice and a sense of social responsibility are more emphasized in Turkey. Regarding working conditions, workload, shift systems, and psychological exhaustion emerged as major issues in both countries. However, in Germany, job security and institutional regulations were found to enhance motivation, whereas in Turkey, team solidarity and close interpersonal relations served as key sources of support. Participants also highlighted that professional satisfaction is directly linked to the quality of care and the human relationships established with older adults. In conclusion, this study provides a comprehensive response to the research questions by presenting the experiences of personnel working in nursing homes in Turkey and Germany from an intercultural perspective. The findings not only make visible the structural differences between the two countries but also highlight their shared challenges and needs. In this respect, the research offers a significant contribution at the intersection of geriatrics, gerontology, social work, and health sciences, producing an original framework that can inform policy development, educational programs, and practical applications.