Spor bilimleri öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile sağlıklı beslenme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi (Bayburt ili örneği)
Tez investigation of the relationship between digital game addiction and healthy nutrition attitudes of sport sciences students (the case of Bayburt province)
- Tez No: 997732
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OZAN ERKILIÇ, PROF. DR. MUSTAFA ALTINKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri Fakültesi, Faculty of Sports Sciences
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital oyun bağımlılığı ile sağlıklı beslenme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Günümüzde, özellikle üniversite çağındaki genç bireylerde giderek yaygınlaşan dijital oyun bağımlılığı; bireylerin yaşam tarzlarını, fiziksel sağlıklarını ve psikososyal dengelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu bağlamda, dijital oyunlara yoğun şekilde zaman ayıran bireylerin beslenme alışkanlıklarında olumsuz değişimler yaşayıp yaşamadıklarının belirlenmesi önemli bir araştırma konusu hâline gelmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin dijital oyun bağımlılık düzeyleri ile sağlıklı beslenme tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, dijital oyunlara yönelik yüksek bağımlılık düzeyinin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, genç bireylerde dijital medya kullanımı ile yaşam tarzı tercihleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmekte ve sağlıklı yaşam davranışlarını destekleyici müdahale programlarının geliştirilmesine katkı sunmaktadır. oyun bağımlılık düzeyleri ile sağlıklı beslenme tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, dijital oyunlara olan yüksek bağımlılık düzeyinin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Çalışmanın bulguları, genç bireylerde dijital medya kullanımı ile yaşam tarzı tercihleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmekte ve sağlıklı yaşam davranışlarını teşvik eden müdahale programlarının geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between digital game addiction and healthy eating attitudes. Today, digital game addiction, which has become increasingly widespread especially among university-aged young individuals, may negatively affect individuals' lifestyles, physical health, and psychosocial balance. In this context, determining whether individuals who spend an excessive amount of time playing digital games experience negative changes in their eating habits has become an important research topic. The population of the study consists of first-, second-, third-, and fourth-year students studying at the Faculty of Sports Sciences of Bayburt University during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the Digital Game Addiction Scale and the Healthy Eating Attitude Scale. In the data analysis process, descriptive statistics as well as correlation and regression analyses were employed. As a result of the study, a statistically significant and negative relationship was found between students' levels of digital game addiction and their healthy eating attitudes. This finding indicates that a high level of digital game addiction may negatively affect healthy eating habits. The results obtained draw attention to the relationship between digital media use and lifestyle preferences among young individuals and contribute to the development of intervention programs aimed at supporting healthy lifestyle behaviors.