Aktif spor yapan ve yapmayan lise öğrencilerinin dijital oyun oynama motivasyonları ile rekreasyon aktivitelerine katılım motivasyonlarının uyku kalitesi açısından incelenmesi
Examining the digital game playing motivations and recreational activities participation motivations of high school students who do and do not do sports in terms of sleep quality
- Tez No: 998219
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Uyku, Recreation, Sleep
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Lise düzeyinde aktif spor yapan ve yapmayan öğrencilerin dijital oyun oynama motivasyon düzeyleri, rekreasyon aktiviteleri ve bunların uyku kalitesi açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada değişkenler arasında bir ilişki tespiti, ilişkinin yönü ve ilişki kuvveti tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 400 öğrencinin katılması hedeflenmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 4 bölümden oluşan demografik bilgilerin olduğu öğrencilerin genel bilgileri, Tekkurşun Demir ve Hazar (2018) tarafından geliştirilen Dijital Oyun Oynama Motivasyonu Ölçeği, Gözen (2020) tarafından geliştirilen Rekreasyon Aktivitelerine Katılım Motivasyonu Ölçeği ve Önder vd. (2016) Tarafından geliştirilen Uyku Kalitesi Ölçeği kullanılması hedeflenmektedir. Verilerin toplanmasında ise yüz yüze görüşme ve anket yöntemi kullanılması hedeflenmektedir. Verilerin analizinde normal dağılım olması durumunda Independent-Samples t testi, One-Way ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılması, veri dağılımlarının normal dağılmaması durumunda ise Wilcoxon testi, Kruksal-Wallis H testi ve Spearman correlation testi kullanılması hedeflenmektedir. Çalışmanın istatistiksel analizleri ''Statistical Package for Social Sciences'' (SPSS) Versiyon 23.0 ( SPSS inc. Chicago, II, ABD) programı kullanılarak yapılacaktır ve 0.05 yanılma düzeyi kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the motivation levels for playing digital games, participation in recreational activities, and sleep quality among students who engage in active sports at a moderate level and those who do not. The study intends to identify any relationships between the variables, determine the direction of the relationships, and assess their strengths. The study aims to include 400 students enrolled in the 2023-2024 academic year. The data collection tool consists of four parts: demographic information about the students, the Digital Game Playing Motivation Scale developed by Tekkurşun Demir and Hazar (2018), the Recreation Activity Participation Motivation Scale developed by Gözen (2020), and the Sleep Quality Scale developed by Önder et al. (2016). Face-to-face interviews and surveys will be used for data collection. If the data are normally distributed, the Independent-Samples t-test, One-Way ANOVA, and Pearson correlation analysis will be employed for data analysis. If the data distributions are not normal, the Wilcoxon test, Kruskal-Wallis H test, and Spearman correlation test will be used. Statistical analyses will be conducted using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Version 23.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA), with a significance level set at 0.05.