Yatan hasta servislerindeki hastaların bağımlılık düzeyleri ile kaliteli hemşirelik bakımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the levels of acuity among patients in inpatient services and the quality of nursing care
  1. Tez No: 998275
  2. Yazar: FULYA KARABACAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta sınıflandırma, bağımlılık düzeyi, kaliteli hemşirelik bakımı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı yatan hasta servislerindeki hastaların bağımlılık düzeyleri ile kaliteli hemşirelik bakımı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini; 120 hemşire ve bu hemşirelerin bakım verdiği toplam 506 hasta oluşturdu. Araştırmada kullanılan ölçekler için kullanım izni, araştırmanın yapılabilmesi için etik onay ve kurum izinleri alındı. Veri toplama aracı olarak Hemşire-Hasta Tanıtım Formu, Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği - Geliştirilmiş Türkçe Formu, Kaliteli Hemşirelik Bakım Ölçeği kullanıldı. Veriler 1 Şubat – 1 Mart 2025 tarihleri arasında toplandı. Demograf5k verilerin anal5z5nde tanımlayıcı istatistikler, ölçek güvenilirlik için Cronbach's alfa, ölçek puanları arasındaki ilişkiyi incelemede Spearman korelasyon katsayısı, demografik özelliklere göre ölçek puanları arasındaki farkı incelemede Kruskal Wallis H Testi kullanıldı. Bu çalışmanın sonucunda yatan hasta servislerindeki hastaların hasta bağımlılık düzeylerinde farklılık olduğu, hastaların bağımlılık düzeyinin farklı bakım alanlarda değişiklik gösterdiği bulundu. Hemşirelerin kaliteli hasta bakımına yönelik değerlendirmelerinin farklı olduğu bu farkın ise baktığı hasta sayısı ve hemşirelerin mesleki deneyim süresi ilişkili olduğu bulundu. Hastaların bakım gereksimini ile kaliteli hemşirelik alt boyutları arasında ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the dependency levels of patients in inpatient wards and the quality of nursing care. The study is descriptive, correlational, and cross-sectional in nature. The sample consisted of 120 nurses and a total of 506 patients under their care. The data collection tools used were the Nurse-Patient Introduction Form, the Perroca Patient Classification Instrument Turkish FormExpanded, and the Quality Nursing Care Scale. Data were collected between February 1 and March 1, 2025. Descriptive statistics were used to analyze demographic data, while Pearson correlation coefficients, Mann-Whitney U Test, and Kruskal-Wallis H Test were used to analyze relationships. Cronbach's alpha was calculated for reliability. Ethical approval and institutional permissions were obtained for the study and the use of the instruments.The results of this study revealed differences in the acuity levels of patients in inpatient wards, and showed that nurses' assessments of the quality of nursing care were related to patients' dependency levels. No relationship was found between patients' care needs and the subdimensions of quality nursing. Keywold: Patient classifcation, acuity levels, quality nursing care Date: November, 2025