İnsan bedeni ile resmin ilişkisi
The Connection between the human body and the paint
- Tez No: 99854
- Danışmanlar: PROF. DEVRİM ERBİL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Varoluş-Düzen-Renk-Bilim-Sanat, Existence-Order-Color-Science-Art
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Hücreyi oluşturan en küçük birimden insan bedenine; atomu meydana getiren moleküllerden evrene kadar, gözümüzle görebildiğimiz ya da göremediğimiz her yerde ve her şeyde aslmda var olan uyum, denge ve düzenli alışverişin, ancak bilimin doğrularıyla paralel yürütülen bilgi ve araştırmalar kapsamında değerlendirilerek ispat edilebilmesi mümkündür. Bunun yanında, bilimi oluşturan her daim sanata ne yönde hizmet ettiğini ve yansıdığını kavrayabilmek; her ikisinin odak noktasını teşkil eden insan bedeninden hareket ederek (hücre-insan-evren) bütünlüğü içerisinde ele almakla olur. İnsan bedenini oluşturan hücre-doku-organ ve sistemler topluluğuna Anatomi, Fizyoloji, Histoloji vs. bilimleri ışığında bakıldığı zaman, kendi kendini devamlı yenileyen, koruyan ve (renk-ses-ısı) yönünden daima dengede tutan (homeostasis) bir düzenle donatılmış bir organizma görülür. İnsan organizmasında olduğu gibi tabiatta da tümüyle hakim olan, bu değişmez denge ve düzen varoluştan bu yana hep aynı sistemle çalışır ve korunur. Bütünün parçalan tek tek ele alınıp incelense ve kendi içlerinde aynı sistemin varlığı gözlemlense bile, aslmda vücut içindeki hiçbir organ, sistem vs. diğerinden üstün değildir. En doğrusu, sadece bir bütünün parçaları olarak değerlendirilmeleridir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY From the smallest unit which forms the cell to the human body, from molecules which bring forth the atom to the universe, the harmony, balance and systematic relation which exists every where and in everything that we can see with the naked eye or not can be proved only by extension of knowledge and research performed in the pursuit of science. To comprehend from which angle all subdivisions of science serve to the art to be reflected on, it is possible by starting with the human body which constitutes the focal point of both and it must be considered within the cell/human/universe integrity. When we look at the cell/tissue/organ and system group which forms the human body with the inspiration of Anatomy, Physiology, Histology etc., we can see an organism which restores and protects itself continuously and provides itself with homeostasis order which balances color, sound and heat. This unchangeable equilibrium and order which completely rules the human organism as well as nature, works and protects itself since the start of time. No organs or systems in the body is more superior than another even under close scruting. The most proper approach is to evaluate them as parts of whole being together.