Soyulma deneyi verilerinin görüntü işleme ile analizi ve yapay zekâ tabanlı tahmin modelleri
Analysis of stripping test data using image processing and artificial intelligence-based prediction models
  1. Tez No: 998603
  2. Yazar: MEHMET CAN TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR AKGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek üst yapı, Hücresel yapay sinir ağları, Sayısal görüntü işleme, Flexible pavement, Cellular artificial neural networks, Digital image processing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, karayolu üstyapılarında kullanılan agregaların bitüm tutunma özelliklerinin değerlendirilmesinde, geleneksel soyulma deneylerine alternatif olarak görüntü işleme ve yapay zekâ tabanlı bir yöntem önermektedir. Geliştirilen üç aşamalı yaklaşım, laboratuvar verilerinin görüntü işleme ile nesnel değerlendirilmesi, agrega–arka plan ayrımında yapay sinir ağı (YSA) ve U-Net modellerinin karşılaştırılması ve agrega içinde bitüm–soyulma segmentasyonunun yazılım arayüzüyle gerçekleştirilmesi adımlarını kapsamaktadır. Sonuçlar, YSA modelinin tüm testlerde U-Net'e kıyasla daha yüksek doğruluk (%95,7) ve genellenebilirlik sunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yöntemin süperpiksel çözünürlüğü ve parametre değişimlerine karşı kararlı olduğu, manuel düzeltme gereksiniminin ise sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Geliştirilen arayüz sayesinde, soyulma oranı analizi hızlı, tekrarlanabilir ve kullanıcıdan bağımsız biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Elde edilen bulgular, görüntü işleme ve yapay zekâ tabanlı yaklaşımların soyulma davranışının değerlendirilmesinde güvenilir ve pratik bir alternatif sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study proposes an image processing and artificial intelligence-based approach as an alternative to conventional stripping tests for evaluating the bitumen adhesion properties of aggregates used in highway pavements. The developed three-stage methodology includes objective evaluation of laboratory images through image processing, comparison of Artificial Neural Network (ANN) and U-Net models for aggregate–background segmentation, and bitumen–stripping segmentation within aggregates using a dedicated software interface. The results revealed that the ANN model achieved higher accuracy (95,7%) and generalization capability than the U-Net model across all test scenarios. Moreover, the proposed method demonstrated stability against changes in superpixel resolution and parameter adjustments, while requiring minimal manual correction. The developed interface enables fast, repeatable, and user-independent analysis of stripping ratios. Overall, the findings indicate that image processing and AI-based approaches provide a reliable and practical alternative for evaluating stripping behavior in asphalt mixtures.