Hız temelli kuvvet antrenmanı ve solunum kas kuvvet antrenmanı yöntemlerinin izokinetik kuvvet, yorgunluk ve çevikliğe kombine etkisi
Combined effect of velocity based strength training and respiratory muscle strength training methods on isokinetic strength, fatigue and agility
  1. Tez No: 998635
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK CAĞDANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ALINCAK, PROF. DR. MUSTAFA ÖZDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Açısal hız, Çeviklik, İzokinetik, Ortalama güç, Solunum, Agility, Angular velocity, Isokinetic, Mean power, Respiratory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, hız temelli kuvvet antrenmanı (HTA) ile solunum kas kuvvet antrenmanının, izokinetik kuvvet, kas yorgunluğu ve çeviklik performansı üzerindeki kombine etkilerini incelemektir. Bu doğrultuda katılımcılar HTA grubu, Solunum-HTA grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Dominant diz eklemine ait fleksör ve ekstansör kas gruplarının izokinetik zirve tork, ortalama güç ve kas yorgunluğu parametreleri 60°/s⁻¹, 120°/s⁻¹ ve 180°/s⁻¹ açısal hızlarda değerlendirilmiş; çeviklik performansı T çeviklik testi ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler Repeated Measures ANOVA yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, izokinetik zirve tork, ortalama güç ve hamstring/quadriceps (H/Q) oranları açısından gruplar arasında ve ölçüm zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Benzer şekilde, kas yorgunluğu indekslerinde ve çeviklik performansında da grup*zaman etkileşimi ile ana etkiler açısından anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir (p > 0.05). Tüm açısal hızlarda elde edilen bulgular, hız temelli kuvvet antrenmanının tek başına uygulanmasının ya da solunum kas kuvvet antrenmanı ile birlikte yapılmasının izokinetik kuvvet, yorgunluk ve çeviklik performansı üzerinde benzer etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, uygulanan antrenman protokollerinin performans parametreleri üzerinde belirgin bir gelişim sağlamadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the combined effects of velocity-based strength training (VBT) and respiratory muscle strength training on isokinetic strength, fatigue and agility performance. For this purpose, participants were divided into three groups: the VBT group, the Respiratory–VBT group, and the control group. Isokinetic peak torque, mean power, and muscle fatigue parameters of the dominant knee joint flexor and extensor muscle groups were assessed at angular velocities of 60°•s⁻¹, 120°•s⁻¹, and 180°•s⁻¹. Agility performance was evaluated using the T-agility test. The collected data were analyzed using repeated measures analysis of variance (ANOVA). The results indicated that there were no statistically significant differences between groups or across measurement times in terms of isokinetic peak torque, mean power, and hamstring-to-quadriceps (H/Q) ratios (p > 0.05). Similarly, no significant group*time interaction or main effects were observed for muscle fatigue indices or agility performance (p > 0.05). Findings obtained at all angular velocities demonstrated that velocity-based strength training, whether applied alone or in combination with respiratory muscle strength training, produced similar effects on isokinetic strength parameters, fatigue levels, and agility performance. In conclusion, it can be said that the training protocols applied did not lead to a significant improvement in performance parameters.