Ofis yapılarının dış kabuğunda kullanılan akıllı malzeme türü ve özelliklerinin örnek analizleri üzerinden incelenmesi
An analysis of the types and properties of smart materials used in the exterior shell of office buildings through example analyses
  1. Tez No: 998656
  2. Yazar: EMİNE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH GÖKSEL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı malzemeler, Intelligent materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
İnsan yaşamı tarih boyunca sürekli bir gelişim göstermiştir. Zamanla yaşam koşulları ve çevre şartları değişmiş, bu değişimler doğrultusunda insanların kullandığı malzemeler de ihtiyaçlara göre değişim geçirmiştir. Günümüzde, sadece çevre koşullarıyla mücadele eden klasik malzeme yaklaşımı yerine, yaşam süresi boyunca değişen kullanıcı gereksinimlerini karşılayabilen ve çevresel uyarıcılara tepki verebilen malzemeler ön plana çıkmaktadır. Akıllı malzemeler fiziksel, kimyasal veya biyolojik dış etkenlere karşı kendi kendini harekete geçirerek özelliklerini değiştiren, enerji ve madde alışverişi yaparak yanıt veren ve davranışları öngörülebilen malzemeler olarak tanımlanmaktadır. Akıllı malzemeler, yapının çeşitli bölümlerinde uygulanabilir olmakla birlikte, çevresel etkilere doğrudan maruz kalan dış kabuğu, bu malzemelerin kullanımının en yoğun olduğu alanlardan biridir. Bu bağlamda, dış kabuğunu oluşturan çatı ve cephelerde, çevresel koşullara uyum sağlayabilen ve kullanıcı gereksinimlerini karşılayabilecek akıllı malzemelerin seçimi açısından öneme sahiptir. Yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bu malzemelerin ofis yapılarının kullanımında enerji tasarrufu sağlanması, kullanıcı konforunun yükseltilmesi, ısı ve ışık dengesinin optimize edilmesi ile bakım ve onarım maliyetlerinin azaltılması gibi alanlarda önemli katkılar sunmaktadır. Tez kapsamında, birinci bölümde tezin problemi, amacı, kapsamı, yöntemi ve sınırlılıkları ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, malzeme ve akıllı malzeme kavramları ele alınmış; akıllı malzemelerin tarihsel gelişimi, kullanım alanları ve sınıflandırma yöntemleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, akıllı malzeme türleri ve bu malzemelerin özellikleri ayrıntılı biçimde sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise ofis yapılarında kullanılan akıllı malzemelere ilişkin örnekler kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Son olarak, çalışmada incelenen konular ve örnek analizlerinden elde edilen sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human life has undergone continuous development throughout history. Over time, living conditions and environmental factors have changed, and the materials used by humans have also evolved to meet these changing needs. Today, instead of the traditional approach of materials that merely combat environmental conditions, materials that can meet changing user requirements throughout their lifespan and respond to environmental stimuli are coming to the fore. Smart materials are defined as materials that change their properties by self-actuation in response to physical, chemical, or biological external factors, respond by exchanging energy and matter, and whose behavior can be predicted. While smart materials can be applied in various parts of a structure, the outer shell, which is directly exposed to environmental effects, is one of the areas where these materials are most intensively used. In this context, the selection of smart materials that can adapt to environmental conditions and meet user requirements is important for roofs and facades that form the outer shell. Aiming to improve quality of life, these materials offer significant contributions in areas such as energy savings in the use of office buildings, increased user comfort, optimized heat and light balance, and reduced maintenance and repair costs. Within the scope of the thesis, the first chapter outlines the thesis problem, purpose, scope, method, and limitations. The second chapter addresses the concepts of materials and smart materials; it examines the historical development of smart materials, their areas of application, and classification methods. The third chapter presents the types of smart materials and their properties in detail. The fourth chapter comprehensively analyzes examples of smart materials used in office buildings. Finally, the results obtained from the topics examined and the sample analyses in the study are explained.