Türkiye'nin yapay zekâ politikasının stratejik yönetim bağlamında incelenmesi
An examination of Türkiye's artificial intelligent policy in the context of strategical management
- Tez No: 998658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik yönetim, Yapay zeka, Strategy, Strategic management, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ teknolojilerindeki değişiklikler günümüzde bizleri, çevremizi, organizasyonları ve neticede de devletleri etkisi altına almaya devam etmektedir. Yapay zekâdaki bu gelişmeler, çağımızın her alanında ayrılmaz ve vazgeçilmez olma statüsüne doğru ilerlerken yalnızca bireyler ve işletmeler değil devletler de bu gelişmeler karşısında stratejik yönetimin bir gereği olarak uluslararası rekabet ortamında gerekli değişiklikleri yapmak durumunda kalmaktadır. Türkiye'nin yapay zekâ politikasının stratejik yönetim perspektifinden incelenmesinin amaçlandığı bu tezde stratejik yönetim ve yapay zeka ile ilgili kavramsal çerçeve ilk iki bölümünde incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise ülkemizde dijitalleşme ve yapay zekâya geçiş süreci, çalışma konusu ile ilgili olarak politika belgeleri, kurumsallaşma, ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve iş birliklerine değinilmiştir. Türkiye'nin yapay zekâ politikasının GZFT analizinin de yapıldığı dördüncü bölüm araştırmanın yöntemini içermektedir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemleri ile veri toplanarak belge incelemesi yapılmış, karşılaştırmalı analiz yöntemleri ile Türkiye'nin yapay zekâ politikası değerlendirilmiş, ayrıca belirlenen anahtar temalar stratejik yönetim süreçleriyle ilişkilendirilmiştir. Ek olarak politika belgeleri tematik analiz edilmiş, bu analiz sonucunda kelime bulutları üzerinden söz konusu belgelerdeki stratejik öncelikler ve tematik değişimler yorumlanmıştır. Genel değerlendirme yapılması, politika ve uygulama önerileri ile gelecek araştırmalar için öneriler sıralanarak çalışma sonlandırılmıştır. Araştırmanın yalnızca Türkiye'ye odaklanması, mülakat, anket gibi birincil veri kaynaklarının tercih edilmemiş olması, uygulama sonuçlarının değil, politika belgelerinin analiz edilmiş olması ile veri setinin zamanla güncelliğini yitirebilir olması bu araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Çalışmanın alanyazına katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Changes in artificial intelligence technologies continue to impact us, our environment, organizations, and ultimately, governments today. As these advancements in AI become inseparable and indispensable in every aspect of our time, not only individuals and businesses but also governments are compelled to make necessary changes in the international competitive environment as a requirement of strategic management. This thesis, which aims to examine Türkiye's artificial intelligence policy from a strategic management perspective, examines the conceptual framework related to strategic management and artificial intelligence in its first two chapters. The third chapter discusses the digitalization and AI transition process in our country, policy documents related to the subject, institutionalization, and international agreements and collaborations to which our country is a party. The fourth chapter, which also includes a SWOT analysis of Türkiye's artificial intelligence policy, outlines the research methodology. Within the scope of the research, data was collected using qualitative research methods and document analysis was conducted. Türkiye's artificial intelligence policy was evaluated using comparative analysis methods, and the identified key themes were linked to strategic management processes. Additionally, policy documents were thematically analyzed, and the strategic priorities and thematic changes in these documents were interpreted through word clouds. The study concludes with a general evaluation, policy and implementation recommendations, and suggestions for future research. The limitations of this research include its focus solely on Türkiye, the exclusion of primary data sources such as interviews and surveys, the analysis of policy documents rather than application results, and the possibility that the dataset may become outdated over time. The study is expected to make a contribution to the literature.