Kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan reikinin ameliyat sonrası ağrı, kaygı, fizyolojik parametreler ve iyileşmeye etkisi
The effects of reiki therapy on postoperative pain, anxiety, physiological parameters, and recovery in patients undergoing colorectal cancer surgery
- Tez No: 998898
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER ÖZBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kaygı, Kolorektal cerrahi, Pain, Anxiety, Colorectal surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan reikinin ameliyat sonrası ağrı, kaygı, fizyolojik parametreler ve iyileşme üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarımdaki bu araştırma, 17 Temmuz 2023-26 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesinin genel cerrahi kliniğinde kolorektal kanser cerrahisi geçiren toplam 68 hasta ile gerçekleştirildi. Girişim grubundaki hastalara (n=34) ameliyat sonrası 4. saatte, 1. ve 2. günde üç seans olmak üzere reiki uygulaması yapıldı. Kontrol grubundaki hastalara (n=34) ise klinikte uygulanan rutin bakım ve tedavi uygulandı. Verilerin toplanmasında, Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Fizyolojik Parametreleri Değerlendirme Formu, ağrının ölçülmesi için Görsel Kıyaslama Ölçeği ve kaygının değerlendirilmesi için ise Durumluk (STAI-I), Sürekli (STAI-II) Kaygı Ölçeği ve Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi kullanıldı. Bulgular: Girişim ve kontrol grubunun STAI-I, STAI-II ve Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi puan ortalamaları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Girişim grubunda uygulama sonrası ölçümlerde ameliyat sonrası 1. ve 2. günlerde ağrı puan ortalamalarında, istatistiksel olarak anlamlı azalmalar olduğu görüldü (p<0,05). Girişim ve kontrol grubundaki hastaların fizyolojik parametreleri bulgularında ise sistolik ve diyastolik kan basıncı ortalamaları, bulantı ve kusma durumları incelendiğinde ameliyat sonrası 2. günde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlemlendi. Her iki grupta da ameliyat sonrası 2. günde oksijen satürasyonunu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı görüldü. Girişim grubundaki hastalarda uygulamanın yapıldığı tüm zaman dilimlerinde nabız değerlerini anlamlı şekilde azalttığı belirlendi (p<0,001). Girişim grubundaki hastalarda ameliyat sonrası 1. ve 2. günde solunum hızını anlamlı şekilde azaldığı görüldü (p<0,001). Solunum hızı bulgularına göre, tüm ölçüm zamanlarında uygulama öncesi ve sonrası ölçümlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (tüm karşılaştırmalar için p>0,05). Sonuç: Kolorektal kanser cerrahisi geçiren hastalara uygulanan reikinin ağrıyı, kan basıncını, nabız değerlerini, solunum hızını, bulantı ve kusma semptomlarını azalttığı, oksijen satürasyonunu artırdığı, ameliyat sonrası iyileşmeye ve kaygıya ise bir etkisinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effects of Reiki on postoperative pain, anxiety, physiological parameters, and recovery in patients undergoing colorectal cancer surgery. Methods: This randomized controlled experimental study was carried out with a total of 68 patients who underwent colorectal cancer surgery in the general surgery clinic of a training and research hospital between 17 July 2023 and 26 August 2024. Patients in the intervention group (n = 34) received three sessions of Reiki at postoperative hour 4, on postoperative day 1, and on postoperative day 2. The control group (n = 34) received routine clinical care and treatment. Data were collected using the Patient Information Form, the Physiological Parameters Assessment Form, the Visual Analog Scale for pain assessment, and the State Anxiety (STAI-I), Trait Anxiety (STAI-II) Inventory, as well as the Postoperative Recovery Index for the evaluation of anxiety. Results: When comparing mean STAI-I, STAI-II, and Postoperative Recovery Index scores between the intervention and control groups, no statistically significant differences were found (p>0.05). In the intervention group, postoperative measurements showed statistically significant reductions in mean pain scores on postoperative days 1 and 2 (p<0.05). Examination of the physiological parameters revealed a statistically significant decrease in systolic and diastolic blood pressure averages, as well as nausea and vomiting, on postoperative day 2. In both groups, oxygen saturation levels increased significantly on postoperative day 2. In the intervention group, pulse rates significantly decreased at all time points following the intervention (p<0.001). Respiratory rate also significantly decreased on postoperative days 1 and 2 (p <0.001). According to the findings on respiratory depth, no statistically significant differences were observed between pre- and post-intervention measurements at any time point in either group (p>0.05 for all comparisons). Conclusion: Reiki applied to patients undergoing colorectal cancer surgery was found to reduce pain, blood pressure, pulse rate, respiratory rate, and symptoms of nausea and vomiting, while increasing oxygen saturation. However, Reiki had no effect on postoperative recovery or anxiety.