Yüksek oranda ince agregalı beton karışımlarının dayanım ve enerji emme performanslarını iyileştirmek için yeni bir lif katkı türü olarak mikro hasır fiberin kullanılması
The use of microgrid fiber as a new type of fiber additive to improve strength and energy absorption performances of fine aggregate concrete mixes
  1. Tez No: 998897
  2. Yazar: MUSTAFA BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN KÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton özellikleri, Geosentetik donatılar, Lif takviyeli beton, Polipropilen, Concrete properties, Geosynthetic reinforcements, Fiber reinforce concrete, Polypropylene
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tane boyutu 12 mm'nin altındaki agregalar kullanılarak hazırlanan beton numunelerinde farklı lif türleri kullanılmıştır. Geleneksel polipropilen lif (PPF) katkısına ek olarak, mikrogrid lif (MGF) adı verilen yeni bir polipropilen lif türü de test edilmiştir. Lif içeren ve lif içermeyen numunelerin işlenebilirliği, tek eksenli basınç dayanımı (UCS), Brezilya (yarmada) çekme dayanımı (BTS), eğilme dayanımı (FS) ve deformabilite özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, lif içeriğinin artmasıyla taze betonun işlenebilirliğinin azaldığını göstermektedir. Geleneksel PPF ve MGF katkılı betonların işlenebilirlik özelliklerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Ancak, lif içeriğinin artmasıyla birlikte MGF katkısının, PPF katkısına kıyasla taze betonun işlenebilirliğini daha fazla azalttığı gözlemlenmiştir. Lif katkıları, beton numunelerinin mekanik dayanımını, sünekliğini ve enerji emme kapasitesini artırmıştır. MGF katkılı beton numuneleri, geleneksel PPF katkılı numunelere kıyasla daha yüksek tek eksenli basınç dayanımı (UCS), Brezilya çekme dayanımı (BTS) ve eğilme dayanımı (FS) değerleri göstermiştir. Ayrıca, MGF katkısının, geleneksel PPF katkısına kıyasla süneklik ve enerji emme kapasitesi açısından daha yüksek iyileştirmeler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, different fiber types were used in concrete specimens with aggregates under 12 mm grain size. In addition to the conventional polypropylene fiber (PPF) additive, a new polypropylene fiber product called microgrid fiber (MGF) was tested. The workability, uniaxial compressive strength (UCS), Brazilian (splitting) tensile strength (BTS), flexural strength (FS) and deformability properties of specimens with and without fiber content were examined in this study. According to the findings, the workability of the fresh mixes decreased with an increase in fiber content. It was determined that the workability properties of conventional PPF and MGF added concretes were similar. However, it was observed that the MGF type additive reduced the fresh concrete workability slightly more than the PPF additive due to the increase in the fiber content. Fiber additives improved the strength values, ductility and energy absorption properties of the specimens. MGF added concrete specimens had higher UCS, BTS and FS values than those of the specimens with the conventional PPF additive. Additionally, the new MGF additive was found to supply better improvements in ductility and energy absorption capacity properties in comparison with the conventional PPF additive.