Farklı beta-laktamaz enzimleri üreten gram negatif basillere karşı aztreonam-avibaktam'ın etkinliğinin araştırılması
Investigation of the activity of aztreonam-avibactam against gram negative bacilli producing different beta-lactamase enzymes
  1. Tez No: 999080
  2. Yazar: GİZEM İNCE CEVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CENK MİRZA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Avibaktam, Aztreonam, Beta laktamazlar, Pseudomonas aeruginosa, Avibactam, Aztreonam, Beta lactamases, Pseudomonas aeruginosa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Son dönemde daha sık bildirilmeye başlanan; genişlemiş spektrumlu -laktamaz (GSBL), AmpC ve karbapenemaz gibi çeşitli β-laktamaz enzimlerini üreten gram negatif basillerin neden olduğu enfeksiyonlar, tedavide kullanılabilecek antibiyotik seçeneklerini kısıtlamaktadır. Bu durum metallo-β-laktamaz (MBL) üreten bakterilere karşı etkinliğini koruyabilen aztreonam ile; GSBL, AmpC ve bazı sınıf A ve D β-laktamazları inhibe eden avibaktamın kombine kullanımını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, GSBL üreten 33 adet Enterobacterales, AmpC üreten 33 adet Enterobacterales, çeşitli karbapenemazları üreten 66 adet Enterobacterales ve MBL üreten 34 adet P. aeruginosa olmak üzere toplam 166 izolata karşı aztreonam ve aztreonam-avibaktamın etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Enterobacterales izolatları E. coli (n=67) ve K. pneumoniae (n=65) suşlarından oluşmuştur Aztreonam ve aztreonam-avibaktam etkinliği gradiyent difüzyon yöntemiyle değerlendirilmiştir. Enterobacterales ve P. aeruginosa izolatlarının aztreonam MİK değerlerinin yorumlanması için European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) kriterleri kullanılmıştır. Enterobacterales izolatlarının aztreonam-avibaktam MİK değerlerinin yorumlanması için EUCAST ve U.S. 'Food and Drug Administration' (FDA) kriterleri kullanılmıştır. GSBL, AmpC veya karbapenemaz üreten Enterobacterales izolatlarında aztreonam duyarlılığı sırasıyla %3, %75,8 ve %6,1 iken aztreonam-avibaktam duyarlılığı sırasıyla %100, %100 ve %89,4'tür. GSBL üreten Enterobacterales izolatlarında aztreonam-avibaktam direnci saptanmasa da; aztreonam-avibaktam MİK değerleri GSBL-pozitif K. pneumoniae'da GSBL-pozitif E. coli'ye kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Bir GSBL geni (blaCTX-M) pozitif Enterobacterales ile üç GSBL geni (blaTEM +blaSHV +blaCTX-M) pozitif Enterobacterales izolatlarının aztreonam-avibaktam MİK değerleri arasında istatistiksel farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte üç GSBL geni saptanan K. pneumoniae izolatlarının aztreonam-avibaktam MİK değerleri, bir GSBL geni saptanan K. pneumoniae izolatlarına kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Karbapenemaz üreten K. pneumoniae izolatlarında blaNDM+blaOXA-48 taşıyan suşların aztreonam MİK değerleri, blaOXA-48 taşıyanlara kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Karbapenemaz üreten K. pneumoniae izolatlarında aztreonam-avibaktam direnci saptanmazken, karbapenemaz üreten 20 E. coli izolatının yedisi (%35) EUCAST'e göre aztreonam-avibaktama dirençli bulunmuştur. Bu yedi izolatın dördünün blaOXA-48, üçünün blaNDM geni taşıdığı saptanmıştır. P. aeruginosa izolatlarının %58,8'i, aztreonama dirençli bulunmuştur. P. aeruginosa izolatlarında aztreonam-avibaktam MİK50/90 değerleri 16/96 mg/L olarak saptanmıştır. MBL geni olarak sadece blaIMP taşıyan P. aeruginosa izolatlarının aztreonam ve aztreonam-avibaktam MİK değerleri, sadece blaVIM veya blaIMP+blaVIM taşıyan P. aeruginosa izolatlarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Çalışmamızın bulguları ışığında, karbapenem dirençli E. coli klinik izolatlarında önemli oranda aztreonam-avibaktam direnciyle karşılaşılabileceği düşünülmektedir. P. aeruginosa için belirlenen aztreonam-avibaktam MİK sınır değerleri bulunmasa da; çalışmamızda P. aeruginosa izolatlarının çoğunda yüksek MİK değerleri saptanması ve avibaktam eklenmesi sonucunda aztreonam MİK değerlerindeki düşüşün çok kısıtlı olması nedeniyle aztreonam-avibaktam kombinasyonunun 'MBL üreten P. aeruginosa enfeksiyonları' için uygun bir tedavi seçeneği olmayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Infections caused by gram-negative bacilli that produce various β-lactamase enzymes as extended-spectrum β-lactamase (ESBL), AmpC, and carbapenemase are increasingly being reported, and severely restricts treatment options. This situation brought up the combined use of aztreonam, which keeps its activity against metallo-β-lactamase (MBL)-producing bacteria; and avibactam, which inhibits ESBL, AmpC, and some class A and D β-lactamases. This study aimed to evaluate the activity of aztreonam and aztreonam-avibactam against a total of 166 isolates including ESBL-producing (n=33), AmpC-producing (n=33) and carbapenemase-producing (n=66) Enterobacterales, and MBL producing P. aeruginosa (n=34). Enterobacterales isolates consisted of E. coli (n=67) and K. pneumoniae (n=65) strains. The activity of aztreonam and aztreonam-avibactam was evaluated using the gradient diffusion method. The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) criteria were used for interpretation of aztreonam MICs of Enterobacterales and P. aeruginosa isolates. EUCAST and U.S. Food and Drug Administration (FDA) criteria were used for interpretation of aztreonam-avibactam MICs of Enterobacterales isolates. The aztreonam susceptibility rates in ESBL-producing, AmpC-producing, and carbapenemase-producing Enterobacterales isolates were 3%, 75.8%, and 6.1%, respectively, while the aztreonam-avibactam susceptibility rates were 100%, 100%, and 89.4%, respectively. Although aztreonam-avibactam resistance was not detected in ESBL-producing Enterobacterales isolates, aztreonam-avibactam MICs were significantly higher in ESBL-positive K. pneumoniae when compared to ESBL-positive E. coli. Aztreonam-avibactam MICs of Enterobacterales carrying one (blaCTX-M) or three (blaTEM+blaSHV+blaCTX-M) ESBL genes were not statistically different. However, aztreonam-avibactam MICs of K. pneumoniae carrying three ESBL genes were significantly higher than those of K. pneumoniae isolates carrying one ESBL gene. Among carbapenemase-producing K. pneumoniae, aztreonam MICs of isolates carrying blaNDM+blaOXA-48 were significantly higher than those carrying blaOXA-48. While aztreonam-avibactam resistance was not detected in carbapenemase-producing K. pneumoniae, seven (35%) of 20 'carbapenemase-producing E. coli isolates' were resistant to aztreonam-avibactam according to EUCAST. Four of these seven isolates carried blaOXA-48, and three carried blaNDM. Aztreonam resistance rate in P. aeruginosa isolates was 58.8%. Aztreonam-avibactam MIC50/90 values in P. aeruginosa isolates were 16/96 mg/L. Among MBL-producing P. aeruginosa, isolates carrying only blaIMP had statistically significantly higher aztreonam and aztreonam-avibactam MICs when compared to isolates carrying only blaVIM or blaIMP+blaVIM. In the light of our findings, aztreonam-avibactam resistance may be encountered in a considerable portion of carbapenem-resistant E. coli isolates. Although there are no established aztreonam-avibactam MIC breakpoints for P. aeruginosa, high MIC values detected in most P. aeruginosa isolates in our study and the very limited reduction in aztreonam MIC values after the addition of avibactam suggest that aztreonam-avibactam combination may not be a proper treatment option for 'MBL-producing P. aeruginosa infections'.