Klebsiella pneumoniae klinik suşlarında betalaktam antibiyotik direnç genlerinin ve quorum sensing arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between betalactam antibiotic resistance genes and quorum sensing in clinical strains of klebsiella pneumoniae
- Tez No: 914972
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, direnç genleri, klebsiella pneumoniae, quorum sensing, Antibiotic resistance, resistancegenes, klebsiella pneumoniae, quorum sensig
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Enterobacteriaceae ailesinden Klebsiella cinsinde bulunan çubuk şeklinde Gram negatif bir bakteri olan Klebsiella pneumoniae toplum ve sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar (SHİE)'da önemli bir patojendir. Klebsiella türleri sağlık hizmeti ilişkili (SHİ) pnömoni, septisemi, idrar yolu enfeksiyonu, yenidoğan septisemisinin, yara ve yumuşak doku enfeksiyonlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Çoklu ilaca dirençli Klebsiella türlerinin hastane salgınlarına, genellikle genişlemiş spektrumlu β-laktamaz (GSBL) üreten yeni tür suşlar sebep olmaktadır. GSBL'leri, karbapenemazları ve çeşitli aminoglikozitleri inaktive eden enzimleri kodlayan Klebsiella spp.'nin çoklu ilaca dirençli suşlarının yaygın şekilde çoğalması, bu patojenlere olan küresel ilgiyi arttırmaktadır. K.pneumoniae'de karbapenem direncinden sorumlu birkaç mekanizma vardır. Bu mekanizmalar, Ambler sınıfı A ( K.pneumoniae carbapenemase, KPC), B (metallo enzimler NDM, VIM ve IMP) ve D (oksasilin enzimi, OXA ) olarak sınıflandırılan bir karbapenemaz üretimidir. Quorum sensing (QS), bakterilerin otoindükleyiciler tarafından salgılanmış kimyasal sinyal moleküllerini kullanarak iletişim kurduğu bir mekanizmadır. Biyofilm formasyonu, virulans adaptasyonu, antimikrobiyal madde üretimi, hareket ve sporulasyon gibi gen düzenlenmesinin çok çeşitli mekanizmalarında QS'in rol aldığı bildirilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda, hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarına gelen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 100 K. pneumoniae izolatının antibiyotik duyarlılıkları, direnç genleri ve QS arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Mart 2022-Mart 2024 tarihleri arasında tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarına çeşitli kliniklerden gönderilen örneklerden izole edilen 100 K. pneumoniae izolatı dahil edilmiştir. İzolatlar eosin metilen blue (EMB) agar ve kanlı agara ekimi yapılmış ve örnekler 35°C'de 24-48 saat inkübe edilmiştir. Tanımlama çalışmaları Vıtek 2 Maldı-Tof Ms (Biomerieux, France) ile antibiyogram çalışmaları BD Phoenix otomatize sistemi (Becton-Dickinson, ABD)kullanılmış, duyarlılık sonuçları FDA ve EUCAST kriterleri esas alınarak belirlenmiştir. GSBLüretimi bütün izolatlarda %65 oranında saptanmıştır. Antibiyotik duyarlılığı en yüksek tigesiklin, en yüksek direnç ampisilinde gözlemlenmiştir. Yeni antibiyotiklerden delafloksasin(DLX), ceftolozanetazobactam(CT), meropenem-vaborbactam(MEV), ceftazidime-avibactam(CZA) duyarlılık sonuçları sırasıyla %25, %42,%56 ve %62 bulunmuştur. Direnç genleri, OXA-48 %35, NDM %13 ve KPC %4 olarak bulunmuştur. IMP ve VIM direnç geni hiçbir izolatta bulunamamıştır. QS genlerinden LuxS %98, LsrR %98 ve LsrK %97 oranında tespit edilmiştir. Günümüzde, bakterilerin antibiyotiklere karşı hayatta kalmak için farklı yollarla direnç geliştirme yeteneğine sahip oldukları bilinmektedir. Bundan dolayı bakteriler arasındaki QS mekanizmasının engellenmesi, virülansı, biyofilm oluşumunu ve bakteriyel direnç mekanizmalarını azaltarak bakteriyel kaynaklı hastalıkların önlenmesinde kullanılması umut vericidir. Gelecekte oluşacak bakteriyel hastalıkların tedavisinde QS mekanizmasını engelleyecek çeşitli inhibitörlerin belirlenmesi farklı bir tedavi yolu olarak umut vadetmektedir.
Özet (Çeviri)
Klebsiella pneumoniae, a rod-shaped Gram-negative bacterium in the genus Klebsiella of the Enterobacteriaceae family, is an important pathogen in community and healthcare-associated infections (HCAI). Klebsiella species constitute a significant portion of healthcare-associated pneumonia (HAIP), septicemia, urinary tract infection, neonatal septicemia, wound and soft tissue infections. Hospital outbreaks of multidrug resistant Klebsiella spp. are often caused by new strains that produce extended-spectrum β-lactamases (ESBL). The widespread proliferation of multidrug-resistant strains of Klebsiella spp., which encode enzymes that inactivate ESBLs, carbapenemases, and various aminoglycosides, is increasing global interest in these pathogens.There are several mechanisms responsible for carbapenem resistance in K. pneumoniae. These mechanisms are the production of a carbapenemase classified as Ambler class A (K. pneumoniae carbapenemase, KPC), B (metallo-enzymes NDM, VIM and IMP) and D (oxacillin enzyme, OXA). Quorum sensing is a mechanism by which bacteria communicate using chemical signaling molecules secreted by auto-inducers. It has been reported that QS plays a role in a wide variety of gene regulation mechanisms such as biofilm formation, virulence adaptation, antimicrobial substance production, movement and sporulation. Therefore, our study aimed to investigate the relationship between antibiotic susceptibilities, resistance genes and QS of 100 K. pneumoniae isolates isolated from various clinical samples sent to our hospital's microbiology laboratory. A total of 100 K. pneumoniae isolates isolated from samples sent from various clinics to the medical microbiology laboratory of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between March 2022 and March 2024 were included in the study. Isolates were cultured on eosin methylene blue (EMB) agar and blood agar and samples were incubated at 35°C for 24-48 hours. Identification studies were carried out using the Vitek 2 Maldı-Tof MS (Biomerieux, France) and antibiogram studies using the BD Phoenix automated system (Becton-Dickinson, USA), and susceptibility results were determined based on FDA and EUCAST criteria. Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) production was detected in 65% of all isolates. The highest antibiotic susceptibility was observed for tigecycline and the highest resistance was observed for ampicillin. The sensitivity results for new antibiotics delafloxacin (DLX), ceftolozane-tazobactam (CT), meropenem- vaborbactam (MEV), ceftazidime-avibactam (CZA) were found to be 25%, 42%, 56% and 62%, respectively. Resistance genes were found as OXA-48 35%, NDM 13% and KPC 4%. IMP and VIM resistance genes were not found in any isolate. Among the QS genes, LuxS was detected at 98%, LsrR at 98% and LsrK at 97%. Today, it is known that bacteria have the ability to develop resistance to antibiotics in different ways to survive. Therefore, It is promising that preventing the QS mechanism between bacteria is used in the prevention of bacterial diseases by reducing virulence, biofilm formation and bacterial resistance mechanisms. In the treatment of future bacterial diseases, the determination of various inhibitors that will prevent the QS mechanism is promising as a different treatment method.