Investigation of the performance of integrated sensing and communication systems adopting OFDM infrastructure under different PDP models
Farklı PDP modelleri altında OFDM altyapısını kullanan entegre algılama ve iletişim sistemlerinin performansının incelenmesi
- Tez No: 999170
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İletişim Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Haberleşme, Haberleşme sistemleri, İletişim modelleri, İletişim sistemleri, İletişim teknolojisi, Communication models, Communication systems, Communication technology
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Mobil iletişim teknolojilerinin evrimi, spektral ve enerji kaynaklarının daha verimli yönetilmesini gerektirirken, aynı zamanda algılama yeteneklerinin iletişim ağlarına entegrasyonunu da zorunlu kılmaktadır. Bu gereklilik, radar ve iletişim fonksiyonlarının birleşik bir donanım ve spektrum altyapısı üzerinde yürütülmesini öngören Entegre Algılama ve İletişim (ISAC) mimarisinin önünü açmıştır. Bu tez, özellikle frekans seçici sönümlemenin hakim olduğu zorlu kanal koşulları altında, OFDM tabanlı ISAC sistemlerinin operasyonel sınırlarını ve performans dinamiklerini incelemektedir. Araştırma metodolojisi, teorik performans temel çizgilerini oluşturmak için Tekdüze ve Üstel Güç Gecikme Profillerini (PDP) ve gerçekçi saha ölçümlerine dayalı yayılım ortamlarını temsil etmek için Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından standartlaştırılan ITU-R M.1225 Şehir-içi Makrohücre modelini kapsamaktadır. Çalışmanın odak noktası, iletişim güvenilirliğini temsil eden Bit Hata Oranı (BER) ile radar performansını gösteren eşik (κ) tabanlı Algılama Olasılığı (PD) ve Yanlış Alarm Olasılığı (PFA) arasındaki etkileşimin analizidir. Bulgular, önerilen entegre mimarinin, iletişim sinyallerine algılama fonksiyonlarının eklenmesine rağmen, veri iletim kalitesinde herhangi bir bozulmaya neden olmadığını göstermektedir. Algılama cephesinde, sistemin performansının doğrudan seçilen karar eşiğine bağlı olduğu gösterilmiş olup, eşik manipülasyonu yoluyla PD ve PFA metrikleri arasında yönetilebilir bir denge mekanizmasının varlığı ortaya konmuştur. Karşılaştırmalı simülasyon sonuçlarından elde edilen önemli bir gözlem, gerçekçi ITU-R M.1225 kanal modelinden türetilen hem BER hem de PD performans eğrilerinin, daha şiddetli sönümleme koşullarını temsil eden Üstel PDP'nin aksine, idealize edilmiş Tekdüze PDP'nin özelliklerine daha belirgin bir yakınsama sergilemesidir.
Özet (Çeviri)
The evolution of mobile communication technologies necessitates more efficient management of spectral and energy resources, concomitantly driving the integration of sensing capabilities into communication networks. This requirement has paved the way for the Integrated Sensing and Communication (ISAC) architecture, which predicates the execution of radar and communication functions over a unified hardware and spectrum infrastructure. This thesis scrutinizes the operational boundaries and performance dynamics of OFDM-based ISAC systems, particularly under challenging channel conditions dominated by frequency-selective fading. The research methodology encompasses Uniform and Exponential Power Delay Profiles (PDP) to establish theoretical performance baselines, as well as the ITU-R M.1225 Urban Macrocell model, standardized by the International Telecommunication Union, to represent realistic field measurement-based propagation environments. The focal point of the study is the analysis of the interaction between the Bit Error Rate (BER), representing communication reliability, and the threshold (κ) based Probability of Detection (PD) and Probability of False Alarm (PFA), indicating radar performance. The findings demonstrate that the proposed integrated architecture does not induce any degradation in data transmission quality, despite the superposition of sensing functions onto communication signals. On the sensing front, the system's performance is shown to be directly contingent upon the selected decision threshold, revealing the existence of a manageable trade-off mechanism between PD and PFA metrics through threshold manipulation. A notable observation from the comparative simulation results is that both the BER and PD performance curves derived from the realistic ITU-R M.1225 channel model exhibit a more distinct convergence towards the characteristics of the idealized Uniform PDP, as opposed to the Exponential PDP which represents more severe fading conditions.