Endüstriyel atık yönetimi ve sıfır atık stratejileri
Industrial waste management and zero waste strategies
- Tez No: 999198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj atıkları, Endüstriyel atık su, Tehlikeli atıklar, Zehirli atıklar, Packaging waste, Industrial waste water, Hazardous wastes, Toxic wastes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel atık yönetimi, işletmelerin üretim süreçlerinden kaynaklanan atıkların toplanarak geçici depolama alanlarına taşınması, burada çeşitli hacim küçültme uygulamalarına tabi tutulması ve ardından geri dönüşüm tesislerine yönlendirilmesiyle bütüncül bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma, endüstriyel faaliyetlerin çevresel etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan sürdürülebilir yönetim yaklaşımlarını ele almakta ve özellikle sıfır atık kavramının sanayi sektöründeki uygulanabilirliğini incelemektedir. Nitel araştırma deseni çerçevesinde, 2020-2025 dönemine ait ulusal ve uluslararası raporlar, politika belgeleri, kurumsal sürdürülebilirlik raporları ile akademik yayınlar doküman incelemesi yöntemiyle değerlendirilmiş ve elde edilen veriler betimsel analizle tematik olarak yapılandırılmıştır. Araştırma, hem uygulayıcılara hem akademik alana yol gösterici bilgiler sunmayı hedeflemektedir. ECOS, Dell Technologies, LG Electronics ve ERMETAL gibi firmaların uygulamaları karşılaştırıldığında, sıfır atık stratejilerinin ortak yönü; kaynağında atık oluşumunun önlenmesi, geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreçlerinin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve döngüsel ekonomi odaklı tedarik zinciri modellerinin geliştirilmesi olarak öne çıkmaktadır. Bu yaklaşım sayesinde çevresel etkiler azaltılmış, kaynak verimliliği artırılmış ve maliyet avantajı sağlanmıştır. Ayrıca söz konusu firmalar, sosyal sorumluluk boyutunu da ön plana çıkararak yerel topluluklara destek olmuş, yeşil istihdam yaratmış ve çevresel farkındalığı artırmaya yönelik girişimlerde bulunmuştur. Elde edilen bulgular, endüstriyel atık yönetiminin yalnızca bertaraf süreçleriyle sınırlı kalmayıp, üretimden tedarik zincirine, enerji tüketiminden ürün tasarımına kadar uzanan bütüncül bir sürdürülebilirlik anlayışı gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda atık yönetimi, yalnızca çevresel yükümlülüklerin yerine getirilmesi anlamında değil, aynı zamanda işletmelere rekabet avantajı sağlayan ve marka değerini güçlendiren stratejik bir unsur haline gelmiştir. Bununla birlikte süreç içerisinde firmaların artan ölçüde teknoloji ve yenilikçi çözümlere yönelerek atık yönetim sistemlerine entegre ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Industrial waste management is defined as a holistic process involving the collection of waste generated by businesses' production processes, transportation to temporary storage areas, subjecting them to various volume reduction practices, and then directing them to recycling facilities. This research addresses sustainable management approaches that aim to minimize the environmental impacts of industrial activities and, in particular, examines the applicability of the zero waste concept in the industrial sector. Within the framework of a qualitative research design, national and international reports, policy documents, corporate sustainability reports, and academic publications for the period 2020-2025 were evaluated through document review, and the obtained data were structured thematically using descriptive analysis. The research aims to provide guidance to both practitioners and academics. A comparison of the practices of companies such as ECOS, Dell Technologies, LG Electronics, and ERMETAL highlights the common aspects of their zero waste strategies: preventing waste generation at the source, strengthening recycling and reuse processes, using renewable energy, and developing supply chain models focused on a circular economy. This approach has reduced environmental impacts, increased resource efficiency, and achieved cost advantages. These companies also prioritized social responsibility, supporting local communities, creating green jobs, and undertaking initiatives to raise environmental awareness. The findings reveal that industrial waste management requires a holistic approach to sustainability that extends beyond disposal processes, from production and the supply chain to energy consumption and product design. In this context, waste management has become a strategic element that not only fulfills environmental obligations but also provides businesses with a competitive advantage and strengthens brand value. Furthermore, companies are increasingly turning to technology and innovative solutions to integrate them into their waste management systems.