Tarihi yapıların restorasyon öncesi ve sonrası deprem performansının deneysel destekli analizi ve karşılaştırmalı yaşam döngüsü değerlendirmesi: Hubiyar Korucu Konağı örneği
Experimental-supported analysis and comparative life cycle assessment of seismic performance of historical buildings before and after restoration: The case of Hubiyar Korucu mansion
  1. Tez No: 999237
  2. Yazar: NURULLAH TOPKARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜSLÜM KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Dinamik analiz, Modal analiz, Sonlu elemanlar yöntemi, Tarihi yapılar, Yapı dinamiği, Yaşam döngüsü, Earthquake, Dynamic analysis, Modal analysis, Finite element method, Historic structures, Structural dynamics, Life cycle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarihi yapıların korunması ve güçlendirilmesi amacıyla yapılan restorasyon uygulamalarının yapısal davranış üzerindeki etkilerinin anlaşılması tarihi mirasımızın gelecek nesillere aktarılması bağlamında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada ise, tarihi Hubiyar Korucu Konağı'nın restorasyon öncesi ve sonrası yapısal durumları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Öncelikle, restorasyon öncesini ve sonrasını temsil eden ahşap numunelerde basınç, yoğunluk ve nem deneyleri ile taş yığma duvarlarda tahribatsız yöntemler (UPV, Schmidt çekici) ile malzeme parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler, basitleştirilmiş mikro modelden makro modele geçişi sağlayan farklı senaryoların verileri ile bütün tarihi yapının sonlu elemanlar yöntemiyle modeli oluşturulmuş. Sonra ise modal analizler ve 2023 Maraş Depremi yatay ivme verileri ile zaman tanım alanında dinamik analizler yürütülmüştür. Bulgular, restorasyon sonrasında ahşap, kerpiç, hidrolik kireç bileşenlerin rijitlik ve dayanım parametrelerinde artışlar oluştuğunu bununda dinamik davranışa pozitif yansıdığını göstermektedir. Ayrıca, Hubiyar Korucu Konağı ve eşdeğer bir betonarme bina için“beşikten kapıya”yaşam döngüsü değerlendirmesiyle 11 farklı çevresel parametre karşılaştırılarak restorasyon senaryosunun eşdeğer betonarme ofis senaryosuna kıyasla daha düşük çevresel etki ürettiği nicel olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Understanding the effects of restoration practices on the structural behavior of historical buildings, carried out for the purpose of preserving and strengthening them, is of great importance in the context of transmitting our historical heritage to future generations. In this study, the structural conditions of the historical Hubiyar Korucu Mansion before and after restoration were examined comparatively. First, material parameters were determined in wooden samples representing the pre and post restoration states using compression, density, and moisture tests, and in stone masonry walls using non destructive methods (UPV, Schmidt hammer). The obtained data were used to create a finite element model of the entire historical structure with data from different scenarios that enabled the transition from a simplified micro model to a macro model. Then, modal analyses and dynamic analyses in the time domain were carried out with horizontal acceleration data from the 2023 Maraş Earthquake. The findings show that after restoration, there were increases in the rigidity and strength parameters of the wood, adobe, and hydraulic lime components, which positively reflected on the dynamic behavior. Furthermore, a“cradle-to-door”life cycle assessment of the Hubiyar Korucu Mansion and an equivalent reinforced concrete building was conducted, comparing 11 different environmental parameters and quantitatively demonstrating that the restoration scenario produced a lower environmental impact compared to an equivalent reinforced concrete office scenario.