Hashimoto Tiroiditi'nin papiller tiroid kanseri prognostik göstergeleri üzerine etkisi
The effect of Hashimoto's Thyroiditis on prognostic indicators of papillary thyroid carcinoma
- Tez No: 999437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RAFET YİĞİTBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Haşimoto tiroiditi, Papiller tiroid kanser, extratiroidal yayılım, metastaz
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Hashimoto Tiroiditi'nin Papiller Tiroid Kanseri Prognostik Göstergeleri Üzerine Etkisi Giriş: Hashimoto Tiroiditi(HT) ve papiller tiroid kanserinin(PTK) birlikte görülme oranı yüksektir. HT nin PTK ne eşlik etmesinin kanserin seyrini nasıl etkilediği konusu hala tartışmalıdır. Bu çalışmada, HT'nin PTK de kanserin prognozu üzerine olan etkilerini araştırdık. Materyal-Metod: PTK teşhisi ile tiroidektomi ameliyatı olan hastalar ile retrospektif araştırma yapıldı. Bu hastalar non-tumoral alanda HT olup olmamassına göre iki alt gruba ayrıldı. Her iki grup tümor boyutu, ekstratiroideal yayılım ve metastaz yönünden değerlendirildi. Bulgular: PTK teşhisi ile opere edilen 105 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların 20 si (%19) erkek, 85 i(%81) kadındı. Tümör boyutu 0,2 cm and 6 cm arasında değişmekte olup ortalama tümör çapı 1,75±1,33cm idi. 29 hastada non-tumoral alanda HT mevcuttu. 27 hastada tumor boyutu 1 cm den küçüktü. 29 (%27,6) hastada kapsül invazyonu, 10(%9,5) hastada extratiroideal metastaz mevcuttu. Non-tumoral alanda HT olan olgularda extratiroideal tümör yayılımının daha az olduğu görüldü(p<0.01). Extratiroideal metastaz yönünden karşılaştırıldığında her iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Her iki grup arasında tümör boyutu yönünden herhangi bir farklılık gözlenmedi(p>0.05). Sonuç: HT deki otoimmün rekasiyon PTK prognozunu olumlu yönde etkilediği görülmektedir. HT olan grupta istatistiksel olarak anlamlı düşük ekstratiroideal yayılım görülmüştür. Tümör boyutu ve metastaz yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmasa da HT olan grupta tümör boyutu daha küçük ve metastaz oranı daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The Effect of Hashimoto's Thyroiditis on Prognostic İndicators of Papillary Thyroid Carcinoma özlem okur1 , ebru zemheri1 , özgür ekinci1 , gonca tamer1 ,rafet yiğitbaşı1 1İstanbul Göztepe Prof.Dr.Süleyman Yalçın City Hospital Abstract Introduction: The coexistence rate between Hashimoto's thyroiditis and papillary thyroid carcinoma (PTC) is quite high. The effect of this relation on tumor behavior is still controversial. In this study, we focused on the effect of HT on PTC prognosis. Methods: Patients with PTC who had thyroidectomy operation were retrospectively studied. Patients were subdivided into two groups whether they had HT in non-tumoral area or not. Each group were evaluated for tumor size, extrathyroidal extension(thyroidal capsular invasion) and metastasis Results: 105 patients with PTC who had thyroidectomy operation were included in the study. 20(19%) of the were male, 85(81%) of them were female. Tumor size ranged between 0.2cm and 6 cm with the mean of 1.75+/- 1.33 cm. 29 patients had HT in non-tumoral area. 27 patients had tumor less than 1 cm. 29(27.6) patients had capsular invasion, 10(9.5%) patients had metastasis. Patients with HT in non-tumoral areas had less capsular invasion(p<0.01). There was no statistically meaningful difference between the two groups in terms of metastasis(p>0.05) and also, no statistically meaningful difference was found in terms of tumor size(p>0.05). Conclusion: Autoimmune response to HT seems to have a positive impact on PTC prognosis. Patients in the group with HT had lower extrathyroidal extension which was statistically significant. Although the difference in terms of tumor size and metastasis was not statistically meaningful, they were lower in HT group. Keyword(s) : Hashimoto's thyroiditis, papillary thyroid carcinoma, extrathyroidal extension, metastasis