Rektum kanserinde mekanik kolorektal anastomozlarda saptırıcı ostomiler ve komplikasyonları: Retrospektif çalışma
Diverting ostomies and their complications in mechanical colorectalanastomosis for rectum cancer: Retrospective study
- Tez No: 999438
- Danışmanlar: DR. NİYAZİ KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Aşağı anterior rezeksiyon, Saptırıcı ostomi, Morbidite, Mortalite, rectum carcinoma, low anterior resection, diverting ostomy, morbidity, mortality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş; Anastomoz kaçağı aşağı anterior rezeksiyon sonrası en ciddi komplikasyondur ve morbidite (reoperasyon, perkutan drenaj, septik komplikasyonlar, anastomoz stenozu) -mortalite oranlarını ve hastane kalış süresini uzatır. Amaç; Bu çalışmada hastanemiz serisinde saptırıcı ostomilerin kolorektal anastomozlarda etkinlik ve güvenliğinin retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve metod; Hastanemizde 2005-2010 yılları arasında rektum adenokanseri tanısıyla elektif olarak opere edilerek ekstraperitoneal kolorektal veya koloanal anastomoz yapılıp saptırıcı ostomi açılmış tüm hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular; Çalışmaya toplam 101 hasta alınmıştır. Hastaların 59' u erkek, 42'si kadındır. Çalışma grubundaki hastaların yaş ortancası 61.1±13.2 (14-88) olarak saptanmıştır. Tümörlerin anal girimden ortalama uzaklıkları 8.89±2.8 cm (3-15 cm olarak) saptandı. Hastaların 29'una (%28.7) neoadjuvan kemoradyoterapi (NAKRT) uygulanmıştı. Çalışma grubundaki 79 hastaya (%78,2) aşağı anterior rezeksiyon uygulanırken; 22 hastaya daha aşağı anterior rezeksiyon uygulanmıştı. Çalışma grubundaki hastaların 33'üne (%32.7) saptırıcı ostomi uygulanmıştı. Bu hastaların 31'ine (%93,9) ileostomi, ikisine ise kolostomi uygulanmıştı. NAKRT grubundaki hastalarda ameliyata kadar ortalama 8.9 hafta (6-12 hafta) beklendiği saptandı. NAKRT uygulanmış 29 hastanın 14'üne (%48.2) saptırıcı ostomi açıldığı ve bunun da istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p=0.03). BMI <25 olan hastalardan sadece ikisine saptırıcı ostomi açılırken; BMI ≥25 olanların 31'ine saptırıcı ostomi açılmıştı ve aradaki bu fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.0001). Saptırıcı ostomilerin ortanca 6±3 ay (1-12) sonra kapatılabildiği saptandı. Cerrahi alan enfeksiyonu 24 hastada (%23.8) saptanan en sık komplikasyondu. Saptırıcı ostomi açılmayan ve sonrasında anastomoz kaçağı saptanan 6 hastanın (%8,9) beşine tedavi amaçlı saptırıcı ostomi uygulandı. Bu hastaların 4'ü (%66) erkekti ve 5'i ( %83.3) ise NAKRT uygulanmayan grupta idi. Saptırıcı ostomi açılan grupta kaçak tespit edilmemiştir. Hastalar ortalama 32 ay takip edildi. Hastaların 4'ünde (%12) saptırıcı ostomiler takip süresinde kapatılamamıştı. Bu hastaların üçünün (%75) kaybedilmiş olması nedeniyle ostomileri kapatılamamıştı. Stoma açılan 33 hastanın 23'ünde (%69.6) stoma ilişkili komplikasyonların geliştiği gözlendi. Saptırıcı ostomi açılan hastaların dördünde (%12.2) dehidratasyon bulguları nedeniyle ek tedaviler uygulandığı saptandı. İki hastada(%6) gelişen mükokütanöz ayrışma basit sütürasyon ile onarıldı. Parastomal cilt infeksiyonlarının ileostomi açılan 31 hastanın 14'ünde gözlendi (%45). Stoma kenarından oluşan kanama iki hastada (%6) gözlendi ve kanayan vasküler oluşum sütür ile kontrol altına alınabildi. Stoma retraksiyonu nedeniyle bir hastaya (%3) ostomi bölgesinden cerrahi girişim ile stoma revizyonu uygulanması gerekti. Sonuç; Bu hasta serisinde, NAKRT uygulanan ve BMI ≥ 25 olan hastalarda saptırıcı ostomi uygulama sıklığının yüksek olduğu saptanmıştır. Rektum kanserinin cerrahi tedavisinde saptırıcı ileostomi uygulanması bazı morbiditeleri de beraberinde getirmektedir. Ancak bu morbidite, rektum düzeyinde bir anastomoz kaçağının yol açabileceği daha ciddi morbiditeyi dengelemektedir. Çalışmamızda saptırıcı ostomi açılmayan grupta klinik olarak anastomoz kaçağı 6 hastada (%9) görülürken ostomi açılan grupta kaçak tespit edilmemiştir. Özellikle kemoterapi uygulama döneminde stoma bakımına dikkat edilmesi ile tüm sonuçların daha iyi olacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction; Anastomotic leakage after low anterior resection is the most serious complication and increases the morbidity (reoperation, percutaneous drainage, septic complications, anastomotic stenosis) and mortality rates and prolonges length of stay. Objective; In this study, the effectiveness and safety of diverting ostomies in colorectal anastomosis was compared retrospectively. Patients and methods; The charts of all patients with diverting ostomies operated with extraperitoneal colorectal or coloanal anastomosis electively due to rectal adenocarcinoma between 2005-2010 were examined retrospectively. Results; A total of 101 patients were included in the study. Fiftynine of the patients are male and 42 are female. The median age of patients in the study was 61.1 ± 13.2 (14-88). The median distance of tumor from the anal verge was 8.89 ± 2.8 cm (3-15 cm). Twentynine (28.7%) patients were given neoadjuvant chemoradiotherapy (NAKRT). While 79 patients in the study group (78.2%) were operated with low anterior resection; 22 patients were operated with very low anterior resection. Diverting ostomy was applied to 33 of the patients (32.7%) in the study group. Diverting ileostomy was performed to 33 (93.9%) of these patients, colostomy in the remaining two. The surgery was delayed for an average of 8.9 weeks (6-12 weeks) in NAKRT group. Diverting ostomy was applied to 14 of 29 patients (48.2%) treated with NAKRT and it was statistically significant (p = 0.03). While the diverting ostomy was applied in 31 patients with BMI ≥25, it was used only in two patients with BMI <25, and this difference was statistically significant (p = 0.0001). Diverting ostomies were found to be closed at median 6 ± 3 months (1-12). Surgical site infection was the most frequent complication in 24 patients (23.8%). Therapeutic diverting ostomy was needed in 5 of 6 patients (5.9%of total) with anastomotic leakage after low anterior resection applied without diverting ostomy. Four of these patients (66%) were male and 5 (83.3%) were in the group without NAKRT. Patients were followed for a median of 32 months. The diverting ostomies of 4 patients (12%) could not be closed during follow-up. Three of these patients (75%) died and therefore their ostomies not closed. Conclusions; In this series of patients, the diverting ostomy applications were found to be more frequent in patients with BMI ≥ 25 and treated with NAKRT. The implementation diverting ostomy in surgical treatment of rectal cancer has certain morbidities it. However, this morbidity balances the more serious morbidities of an anastomotic leak in the rectum. It is predictable that the results would be better with more attention to the stoma care during chemotherapy application.