Dijital iş akışında farklı yöntemler ile oluşturulan üç boyutlu modellerin damak bölgesindeki hassasiyetlerinin İn Vivo olarak değerlendirilmesi
In Vivo evaluation of the accuracy of three-dimensional models created by different digital workflow methods in the palatal region
- Tez No: 999548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental tarayıcılar, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Üç boyutlu modelleme, Dental scanners, Cone-beam computed tomography, Three dimensional modelling
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 24 hastadan elde edilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), ağız içi tarayıcı (IOS) ve bu iki veri setinin füzyonu kullanılarak oluşturulan damak bölgesine ait sanal modellerin doğruluk ve tekrarlanabilirliğini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Damak bölgesinin anatomik özellikleri ve yumuşak doku ağırlıklı yapısı nedeniyle, tek bir veri kaynağına dayalı dijital modellerin güvenilirliği klinik açıdan tartışmalıdır. Bu çalışmaya 24 hasta dâhil edilmiştir. Her hastadan KIBT ve ağız içi tarayıcı verileri elde edilmiştir. KIBT, IOS ve bu iki yöntemin füzyonu ile üç ayrı sanal model oluşturulmuştur. Füzyon işlemi, Mimics Innovation Suite ve 3-Matic yazılımları kullanılarak damaktaki anatomik referanslar ve en iyi uyum algoritmaları temelinde gerçekleştirilmiştir. Her bir dijital modelin damak yüzeyindeki sapma değerleri, alçı modelden elde edilen laboratuvar taraması referans alınarak karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler öncesinde verilerin normal dağılıma uygunluğu ve varyans homojenliği test edilmiş; gruplar arası karşılaştırmalar tek yönlü ANOVA ile yapılmıştır. KIBT, IOS ve füzyon grupları arasında ortalama sapma değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0,05). Bununla birlikte, dağılım eğilimleri incelendiğinde IOS tabanlı modellerin damak bölgesinde daha tutarlı sonuçlar sunduğu, KIBT tabanlı modellerin özellikle yumuşak doku bölgelerinde daha geniş varyasyonlar gösterdiği belirlenmiştir. Füzyon yöntemi, KIBT'ye kıyasla daha dar sapma aralıkları sergilemiş ve IOS'a yakın doğruluk değerleri sunmuştur. Her üç dijital iş akışı da klinik açıdan kabul edilebilir doğrulukta sonuçlar üretmiştir. Bununla birlikte, füzyon temelli yaklaşım KIBT ve IOS verilerinin tamamlayıcı özelliklerini bir araya getirerek damak bölgesinin daha güvenilir şekilde modellenmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the accuracy and reproducibility of virtual palatal models generated using cone-beam computed tomography (CBCT), intraoral scanner (IOS) data, and the fusion of these two datasets obtained from 24 patients. Due to the anatomical characteristics and soft tissue–dominant nature of the palatal region, the reliability of digital models based on a single data source remains clinically debatable. A total of 24 patients were included in this study. CBCT and intraoral scanning data were acquired from each patient. Three separate virtual models were generated for each case: CBCT-based, IOS-based, and fusion-based models. The fusion process was performed using Mimics Innovation Suite and 3-Matic software, based on palatal anatomical references and best-fit alignment algorithms. Palatal surface deviation values of each digital model were calculated by comparison with a laboratory scan obtained from a gypsum cast as the reference model. Prior to statistical analysis, data were tested for normal distribution and homogeneity of variances. Intergroup comparisons were performed using one-way ANOVA. No statistically significant differences were found among the CBCT, IOS, and fusion groups in terms of mean deviation values (p > 0.05). However, distribution trends indicated that IOS-based models provided more consistent results in the palatal region, whereas CBCT-based models exhibited greater variability, particularly in soft tissue areas. The fusion method demonstrated narrower deviation ranges compared to CBCT and showed accuracy values comparable to those of IOS. Although all three digital workflows produced clinically acceptable accuracy, the fusion-based approach enhanced measurement reliability by combining the complementary advantages of CBCT and IOS data.