Üç boyutlu bilgisayar oyunlarında karakter ve kostüm tasarımlarının grafik tasarım açısından incelenmesi Assassin's Creed Valhalla oyunu örneği
An analysis of character and costume design in three-dimensional video games from a graphic design perspective: the case of Assassin's Creed Valhalla
  1. Tez No: 999617
  2. Yazar: YILMAZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TARAGAY AYÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Grafik tasarımı, Computer games, Graphic design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Assassin's Creed Valhalla örneği üzerinden üç boyutlu dijital oyunlardaki karakter ve kostüm tasarımlarını grafik tasarım disiplini bağlamında ele almaktadır. Araştırmanın temel dayanağını; çizgi, form, doku, renk ve ışık gibi asli tasarım öğelerinin, oyuncu ile oyun karakterleri arasındaki duygusal ve psikolojik bağın nasıl kurulduğunu ve bu süreçte hangi grafik tasarım unsurlarının ektili olduğunu incelemektedir. Çalışma süresince, oyunun dönem atmosferini yansıtan görsel yapının tüm bileşenleri, karakter ve kostümlerin işlevselliği de dahil olmak üzere, oyuncu deneyimi ekseninde irdelenmiştir. Araştırma, dijital oyunları yalnızca bir eğlence aracı olarak görmekten öte, onları 'interaktif bir sanat eseri' olarak konumlandırma gayesi gütmektedir. Bu doğrultuda, oyunun üretim süreçlerindeki sanatsal vizyon, teknik aşamalar ve kullanılan yazılımlar detaylandırılmış; söz konusu tasarımların, temelde geleneksel sanat pratiklerinden beslenen titiz bir kurgunun ürünü olduğu vurgulanmıştır. Elde edilen bulgular, karakter tasarımındaki tarihsel tutarlılık ve estetik tercihlerin, oyuncunun kurduğu bağ üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu araştırma, grafik tasarımın basılı mecraların sınırlarını aşarak, gelişen görsel teknolojiler ve geleneksel sanatın senteziyle dijital dünyada geçirdiği evrimi ve dönüşümü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines character and costume design in three-dimensional digital games within the context of the graphic design discipline, using Assassin's Creed Valhalla as a case study. The research is fundamentally grounded in an analysis of how core design elements such as line, form, texture, color, and light contribute to the formation of emotional and psychological bonds between players and game characters, and which graphic design components are effective in this process. Throughout the study, all components of the visual structure that reflect the game's historical atmosphere are examined from the perspective of player experience, including the functionality of characters and costumes. The research aims to position digital games not merely as entertainment products, but as interactive works of art. In this regard, the artistic vision underlying the game's production processes, the technical stages involved, and the software tools employed are discussed in detail, emphasizing that these designs are the result of a meticulous construction rooted in traditional art practices. The findings indicate that historical consistency and aesthetic choices in character design play a decisive role in shaping the player's sense of connection. In conclusion, this study reveals the evolution and transformation of graphic design beyond the limits of print media, demonstrating how it is redefined in the digital realm through the synthesis of advancing visual technologies and traditional art.