Doğal ürün ekstraktlari ilave edilen yumuşak astar materyalinin, antifungal aktivite ve mekanik özelliklerinin in vitro analizi
In vitro analysis of antifungal activity and mechanical properties of soft lining materials modified with natural product extracts
- Tez No: 999649
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHAR IŞIK ÖZKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Diş Hekimliği, Botanik, Microbiology, Dentistry, Botany
- Anahtar Kelimeler: Dental protezler, Takma diş astarlayıcıları, Dental prosthesis, Denture liners
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Protez stomatiti, yumuşak astar yüzeylerinde oluşan Candida albicans biyofilminin bir yan etkisidir ve protezlerin klinik ömrünü kısaltmaktadır. Bu in vitro çalışmanın amacı, enkapsüle edilmiş doğal ürün ekstraktları ile modifiye edilen silikon esaslı yumuşak astarların antifungal aktivitesini ve mekanik özelliklerini belirlemektir. Allium sativum (sarımsak), Thymus vulgaris (kekik), Cerasus mahaleb (mahaleb) ve propolis ekstrakte edilmiş ve enkapsüle edilmiştir. Silikon esaslı yumuşak astar deney örnekleri ekstrakt içermeyen bir kontrol grubu ve ekstraktların iki farklı konsantrasyonda (%5 ve %10 ağırlıkça) ilave edilmesi ile hazırlanmıştır. Yumuşak astar deney örnekleri 24 saat, 30 gün ve 90 gün boyunca distile suda bekletilmiş ve biyofilm oluşumu konfokal lazer tarama mikroskobu kullanılarak değerlendirilmiştir. Sertlik ve çekme bağ dayanımı testleri, ISO 10139-2'de açıklandığı şekilde uygulanmıştır. Propolis ile modifiye edilmiş yumuşak astar örnekler hariç tüm gruplarda 24. saatte daha az biyofilm oluşmuştur. %10 kekik ekstraktı içeren yumuşak astar deney örnekleri, biyofilm biyokütlesinde 30 güne kadar önemli bir azalma göstermiştir. %10 sarımsak ekstraktı içeren yumuşak astar deney örnekleri, 90 güne kadar biyofilm biyokütlesinde önemli bir azalma göstermiştir. Çekme bağ dayanımı ve sertlik değerleri tüm gruplar için ISO standartlarına uygun bulunmuştur. Bu çalışmanın limitleri dahilinde, kekik ve sarımsağın, antifungal aktivite elde etmek amacıyla ISO sınırlamalarına uygun mekanik özellikler sağlayarak protezlerin yumuşak astarlarında katkı maddesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Denture stomatitis is a side effect of Candida albicans biofilm growth on soft liner surfaces, which shortens their clinical lifespan. The purpose of this in vitro study was to determine the antifungal activity and mechanical properties of silicone-based soft liners modified with encapsulated extracts of natural products. Allium sativum (garlic), Thymus vulgaris (thyme), Cerasus mahaleb (mahaleb), and propolis were extracted and encapsulated. Silicone-based soft lining specimens were prepared using extracts at two different concentrations (5% and 10% by weight) and a control group without any extract. Soft liner specimens were stored in distilled water for 24 hours, 30 days, and 90 days and biofilm formation was evaluated using confocal laser scanning microscopy. The hardness and tensile bond strength were verified as described in ISO 10139-2. All groups, except the propolis-modified soft liners, showed significantly less biofilm formation at 24. hours. Soft liners containing 10% thyme extract showed a significant reduction in biofilm biomass for up to 30 days. Soft liners containing 10% garlic extract showed a significant reduction in biofilm biomass for up to 90 d. The tensile bond strength and the hardness values remained within the ISO standards, for all the groups. Within the limitations of this study, it can be concluded that thyme and garlic can be used as additives to soft liners of dentures to achieve antifungal activity and mechanical properties that remain within ISO limits.